Κυβερνητική κρίση στη Βραζιλία: «Έσπασε» ο κυβερνητικός συνασπισμός

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυβερνητική κρίση στη Βραζιλία: «Έσπασε» ο κυβερνητικός συνασπισμός / 35 View / 19/05/2017

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Michel Temer αρνείται τις δημοσιεύσεις που τον κατηγορούν, ότι ενέκρινε την δωροδοκία ενός πιθανού μάρτυρα για την έρευνα σε υπόθεση διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το bbc, o πρόεδρος κατηγορήθηκε πως δωροδόκησε τον πολιτικό Eduardo Cunha, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή, και βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάρτιο.

Η εφημερίδα «O Globo», έκανε γνωστό ότι έχει στην κατοχή της ηχογραφημένη συνομιλία του M. Temer να συζητά με γνωστό επιχειρηματία τις λεπτομέρειες σχετικά με την «συναλλαγή».

Σχεδόν το ένα τρίτο του υπουργικού συμβουλίου, βρίσκεται υπό εξέταση ως ύποπτοι για κατηγορίες διαφθοράς.

Το περιεχόμενο της ηχογράφησης που η εφημερίδα ισχυρίζεται πως κατέχει, είναι τόσο σοβαρό, που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή.

Στο Κογκρέσο σημειώθηκαν εντάσεις, με την αντιπολίτευση να καλεί για πρόωρες εκλογές, και να υποβάλει τουλάχιστον δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης, λίγες μόλις ώρες μετά τις αποκαλύψεις.

Διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Σάο Πάολο και της πρωτεύουσας Μπραζίλια, ζητώντας από τον πρόεδρο να παραιτηθεί. Αναταραχές σημειώθηκαν και στους δρόμους του Ρίο, του Σαλβαδόρ και της Ρεσίφης.

Σε συνέχει ααυτών αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Μισέλ Τέμερ το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βραζιλίας, αντιδρώντας στις καταγγελίες κατά του προέδρου ότι εμπόδισε τη λειτουργία της δικαιοσύνης στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι ο υπουργός Πολιτισμού Ρομπέρτο Φρέιρε είχε ήδη παραιτηθεί, αλλά ότι το έτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Ραούλ Γιούνγκμαν, θα παραμείνει για λόγους εξασφάλισης την άμυνας και ασφάλειας της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης και αβεβαιότητας.

Την ίδια ώρα ο Τέμερ απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, αψηφώντας τις καταγγελίες πως συζητούσε για τη δωροδοκία ενός πιθανού μάρτυρα στο σκάνδαλο διαφθοράς, προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή του.

Οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που η κυβέρνησή του προωθεί στο Κογκρέσο, ενώ προκάλεσαν πανικό στο χρηματιστήριο (-10%) και ώθησαν σε μεγάλη πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος (-5,46%) έναντι του δολαρίου.

πηγή:cnn, ΑΠΕ-ΜΠΕ