Ψυχρό κλίμα στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στο Λευκό Οίκο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψυχρό κλίμα στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στο Λευκό Οίκο / 23 View / 17/05/2017

Tην απόλυτη στήριξή του στη μάχη της Άγκυρας κατά της τρομοκρατίας, επανέλαβε χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν εμφανώς δυσαρεστημένος για τη στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί Κούρδους μαχητές από τη Συρία στην περιοχή, χωρίς ωστόσο, να σχολιάσει την απόφαση των ΗΠΑ να τους εξοπλίσουν.

Στην συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως έναν σημαντικό σύμμαχο “στη μάχη κατά της τρομοκρατίας” χωρίς ν’ αναφερθεί στην πιεστική εσωτερική πολιτική κατάσταση που έχει προκληθεί στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. “Έχουμε μία καλή σχέση και θα την κάνουμε ακόμη καλύτερη,” δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια της κοινής τους εμφάνισης.

Ο Ερντογάν από την πλευρά χαιρέτισε τις “εξαιρετικές σχέσεις” μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του αυτή, θα αποτελέσει μία “ιστορική στροφή” στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση των δύο προέδρων πραγματοποιήθηκε σε θετικό τόνο, σύμφωνα με παρατηρητές από την Ουάσινγκτον, με δεδομένες τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση της Ουάσινγκτον να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG) τους οποίους, η Άγκυρα θεωρεί ως προέκταση του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ