Ψυχορραγεί (;) η συνθήκη Σένγκεν – Συνοριακοί έλεγχοι από Δανία και Σουηδία

by/ 0 Comments / 80 View / 06/01/2016

Ψυχορραγεί (;) η συνθήκη Σένγκεν, ένας από τους θεμελιώδεις θεσμούς, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα και από τις αποφάσεις της Δανίας και της Σουηδίας για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά τους  λόγω του προσφυγικού. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί πως η συνθήκη Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ χωρίς διαβατήριο, βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Όπως έγινε γνωστό, για πρώτη φορά από το 1950 οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Σουηδία με τρένο, λεωφορείο ή πλοίο, από τη γειτονική της Δανία, θα πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφα που να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους. Επιπλέον σε όσες εταιρείες δεν πραγματοποιούν οι ίδιες τους ελέγχους των εγγράφων των επιβατών τους θα επιβάλλονται πρόστιμα και όσοι επιβάτες βρεθούν με ελλιπή στοιχεία θα επιστρέφονται πίσω στη Δανία! Λίγες ώρες αργότερα μετά τη σχετική ανακοίνωση από τη κυβέρνηση της Σουηδίας, η Δανία ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν έλεγχοι στα σύνορα με τη Γερμανία ως «αντίδραση» στους σουηδικούς περιορισμούς.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, ο οποίος κυβερνάει με τη στήριξη του ξενοφοβικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε: «Όταν άλλες σκανδιναβικές χώρες σφραγίζουν τα σύνορά τους, μπορεί να υπάρξουν μεγάλες συνέπειες για τη Δανία. Μπορεί να έχουμε περισσότερους αιτούντες άσυλο. Απλά αντιδρούμε σε μια απόφαση της Σουηδίας. Επαναφέρουμε τους συνοριακούς ελέγχους αλλά με ισορροπημένο τρόπο. Αυτή δεν είναι μια ευτυχής στιγμή». Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν, η απόφαση αυτή λαμβάνεται για 10 ημέρες και σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, τότε θα πάρει παράταση.

Από την πλευρά της η Σουηδία αυτήν τη φορά (είχε επιβάλει ξανά ελέγχους τον Νοέμβριο) αποφάσισε να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους για διάστημα τριών ετών, μια απόφαση που αποτελεί στροφή 180 μοιρών στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Στη σχετική ανακοίνωση η σουηδική κυβέρνηση ανέφερε: «Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η παρούσα κατάσταση, με έναν τεράστιο αριθμό ατόμων να εισέρχονται στη χώρα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια». Σημειώνεται εδώ ότι το 2015 η Δανία δέχθηκε 18.500 αιτήσεις για άσυλο και η Σουηδία 163.000 αιτήσεις.

Τις τελευταίες αυτές αποφάσεις σχολίασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας διά στόματος του εκπροσώπου του, Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος τόνισε: «Η ελευθερία της μετακίνησης είναι μια σημαντική αρχή, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τελευταίων ετών. Η Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, όμως βρίσκεται σε κίνδυνο. Είναι κρίσιμο για την Ευρώπη να βρει κοινές λύσεις στη χειρότερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα».