Ψηφίστηκε ο κινεζικός νόμος που «ψαλιδίζει» την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψηφίστηκε ο κινεζικός νόμος που «ψαλιδίζει» την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ / 3 View / 28/05/2020

Μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω κορονοϊού, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας, ψήφισε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που, εμμέσως πλην σαφώς, καταλύει την αυτονομία του Χόνγκ Κόνγκ.

Ο νόμος απαγορεύει τις «δραστηριότητες ξένων δυνάμεων» που αποτελούν ανάμειξη στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και «όποτε χρειάζεται, τα αρμόδια όργανα εθνικής ασφάλειας της κεντρικής κυβέρνησης θα οργανώνουν υπηρεσίες [στο Χονγκ Κονγκ] για να εκπληρώνουν καθήκοντα που θα προστατεύουν την εθνική ασφάλεια».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποβλήθηκαν τρεις βουλευτές που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το νομοσχέδιο.

Τις τελευταίες ημέρες η είδηση οι κινήσεις του Πεκίνου προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα, αλλά έφεραν και νέες μαζικές διαμαρτυρίες στην αυτόνομη πόλη, τις οποίες και κατέστειλαν με σκληρή βία οι αρχές.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ώρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ότι η εξέλιξη αυτή θα αναγκάσει τη χώρα του να αποσύρει το προνομιακό εμπορικό και οικονομικό καθεστώς που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ από τους Αμερικανούς.