Ψαλιδισμένα φτερά και κονδύλια

by/ 0 Comments / 1 View / 02/10/2021

Με μια μικρή νίκη, αλλά και με μια ήττα που εγκυμονεί κινδύνους για το πιο φιλόδοξο ίσως κομμάτι της ατζέντας του Τζο Μπάινεν κλείνει αυτή η εβδομάδα. Προς το παρόν οι ΗΠΑ απέφυγαν τα χειρότερα, δηλαδή την παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αφού το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας τα μεσάνυχτα, το Κογκρέσο ενέκρινε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του αμερικανικού κράτους παρατείνοντας τον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό ώς τις 3 Δεκεμβρίου.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε κυριολεκτικά στο παρά πέντε τον προσωρινό προϋπολογισμό. Στο γραφείο του στον Λευκό Οίκο όμως δεν έφτασε άλλο ένα νομοσχέδιο που θα ήθελε πολύ: το πακέτο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανανέωση των υποδομών της χώρας, καθώς η ριζοσπαστική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος το καταψήφισε, εμμένοντας στο συνολικό πακέτο των 3,5 τρισ. στο οποίο περιλαμβάνονται κοινωνικά προγράμματα και μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Φόροι και επενδύσεις

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Λίγο καιρό αφότου το Κογκρέσο ενέκρινε το κονδύλι των 1,9 τρισ. για την ανακούφιση της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, ο Μπάιντεν εξήγγειλε ένα πραγματικά γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 3,5 τρισ. για την ανανέωση των υποδομών των ΗΠΑ, όχι μόνο των τεχνικών, αλλά και των κοινωνικών.

Μπροστά στις έντονες αντιρρήσεις όχι μόνο των Ρεπουμπλικανών, που παρουσιάζουν γενικότερη αλλεργία απέναντι στις δημόσιες δαπάνες, αλλά και ορισμένων μετριοπαθών Δημοκρατικών, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι το πρόγραμμά του δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει τη χώρα, καθώς θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα υψηλά εισοδήματα. Σε επιχειρήσεις δηλαδή με ετήσια κέρδη άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων και σε πολίτες με ατομικό ετήσιο εισόδημα άνω των 400.000 δολαρίων ή 450.000 αν πρόκειται για ζευγάρι.

 

Κάποιοι όμως έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για τη φορολόγηση των πλούσιων και στο δικό του στρατόπεδο.

Στη Γερουσία όπου ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι 50-50, δύο δεξιόστροφοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές από συντηρητικές Πολιτείες, ο Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια και η Κίρστεν Σίνεμα από την Αριζόνα, αρνούνται κατηγορηματικά να εγκρίνουν το πακέτο των 3,5 τρισ. εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για το δημοσιονομικό του αποτύπωμα. Ή, όπως εκτιμούν οι πιο καχύποπτοι, για να μη χάσουν ψηφοφόρους στις δεξιές Πολιτείες όπου εκλέγονται και ενδεχομένως να μη δυσαρεστήσουν κάποιους εύπορους χρηματοδότες τους που θα θίγονταν άμεσα από την αύξηση της φορολογίας.

Ο Μάντσιν συγκεκριμένα χαρακτηρίζει το προτεινόμενο πακέτο «δημοσιονομικό παραλογισμό», αντιπροτείνει συνολική δαπάνη ύψους 1,5 τρισ., τονίζοντας πως αυτό είναι το δικό του πλαφόν, και σχολιάζει ειρωνικά πως «αν οι ριζοσπάστες του κόμματος επιμένουν στα 3,5 τρισ., θα έπρεπε να είχαν εκλέξει περισσότερους αιρετούς».

 

Σφάλμα της Πελόζι

Πριν από λίγο καιρό η Γερουσία ενέκρινε με τις ψήφους και των δύο κομμάτων ένα συμβιβαστικό πακέτο μόνο ενός τρισ. αποκλειστικά για τις υποδομές (οδικό δίκτυο, γέφυρες, δίκτυο ύδρευσης κ.λπ.), το οποίο όμως θα έπρεπε να περάσει και από την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, επέμενε να υποβάλει σε ψηφοφορία και αυτό το πακέτο την Πέμπτη μέσα σε ένα εκβιαστικό κλίμα και χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες ψήφους. Το αποτέλεσμα ήταν να καταψηφιστεί, με αρκετά ΜΜΕ να την επικρίνουν ότι υπερεκτίμησε τις διαπραγματευτικές της ικανότητες και έδωσε στο κόμμα και στον πρόεδρο μια ήττα που δεν χρειαζόταν.

 

«Παραλογισμός είναι να προσπαθείς να ακυρώσεις την ατζέντα του ίδιου σου του κόμματος. Δεν είναι παραλογισμός να προσπαθείς να διασφαλίσεις ότι ο πρόεδρος, για την εκλογή του οποίου εργαστήκαμε όλοι τόσο σκληρά, θα περάσει την ατζέντα του» δήλωσε η βουλευτίνα της Μινεσότα, Ιλχάν Ομάρ.

 

Ορισμένοι «μετριοπαθείς» του κόμματος εκφράζουν τον φόβο ότι η αδιαλλαξία και των δύο πλευρών (των ριζοσπαστών της Βουλής και των δεξιόστροφων της Γερουσίας) θα τινάξει στον αέρα την ατζέντα του Μπάιντεν από μέσα. Με τη διαφορά όμως ότι το πακέτο των 3,5 τρισ. αποτελούσε δική του εξαγγελία. Εκτός αν ανακοίνωσε κάτι μετά φανών και λαμπάδων για επικοινωνιακούς λόγους, γνωρίζοντας πως θα δυσκολευτεί πολύ για να το περάσει και χωρίς να συνυπολογίζει πόσο μπούμερανγκ θα του γύριζε τυχόν αποτυχία. Ιδωμεν…

Efsyn.gr