Χονγκ Κονγκ: «Εξαφανίζονται» βιβλία ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χονγκ Κονγκ: «Εξαφανίζονται» βιβλία ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας / 8 View / 06/07/2020

Βιβλία γραμμένα από μέλη του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ άρχισαν να εξαφανίζονται από τις βιβλιοθήκες της πόλης, σύμφωνα με διαδικτυακές καταχωρήσεις, λίγες ημέρες αφού τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί «εθνικής ασφάλεια».

Μεταξύ των συγγραφέων, των οποίων οι τίτλοι δεν είναι πλέον διαθέσιμοι, εμφανίζονται ο Τζόσουα Γουόνγκ, ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές, και η Τάνια Τσαν, μέλος του κοινοβουλίου.

Σε έρευνα σε ιστότοπο βιβλιοθηκών φαίνεται ότι τουλάχιστον τρία βιβλία του Γουόνγκ, της Τσαν και του διανοούμενου Τσιν Γουάν δεν είναι πλέον διαθέσιμα για δανεισμό από τα δεκάδες σημεία δανεισμού βιβλίων στην πόλη. Χθες δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου δεν κατάφερε να βρει τους τίτλους αυτούς σε βιβλιοθήκη στη συνοικία Γουόνγκ Τάι Σιν.

Η υπηρεσία υπηρεσιών πολιτισμού και αναψυχής της πόλης, αρμόδια για τη λειτουργία των βιβλιοθηκών, ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκαν καθώς βρέθηκε ότι αντιβαίνουν στον νόμο για την εθνική ασφάλεια.

«Η λευκή τρομοκρατία συνεχίζει την προπαγάνδα, ο νόμος για την εθνική ασφάλεια είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο προκειμένου να ενοχοποιηθεί (η ελευθερία) λόγου», έγραψε ο Γουόνγκ στο Facebook.

Το Πεκίνο επέβαλε την Τρίτη το βράδυ στην πρώην βρετανική αποικία ένα νόμο, που σύμφωνα με τους επικριτές του δημιουργεί τον κίνδυνο για πρωτόγνωρο περιορισμό της αυτονομίας που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ από το 1997, όταν επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας.

Η επίμαχη νομοθεσία, που προαναγγέλλει μία νέα εποχή αυταρχισμού για την περιοχή, εγκρίθηκε, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχει ακαδημαϊκή ελευθερία.

Επίσης, οποιαδήποτε έκφραση ή ενέργεια για προώθηση της ανεξαρτησίας ή μεγαλύτερη αυτονομία φαίνεται να απαγορεύεται . Μια άλλη αόριστα διατυπωμένη διάταξη απαγορεύει την υποκίνηση μίσους προς την κυβέρνηση της Κίνας ή του Χονγκ Κονγκ.

Ομάδες δικαιωμάτων και νομικοί αναλυτές καταγγέλλουν πως η ευρεία διατύπωση του νόμου αποκλείει ορισμένες πολιτικές απόψεις, ακόμη και αν εκφράζονται ειρηνικά.