Χείρα συνεργασίας στους δεξιούς πρώην συμμάχους του τείνει ο Νετανιάχου

by/ 0 Comments / 0 View / 24/03/2021

«Δεν πρέπει να τραβήξουμε το Ισραήλ σε νέες εκλογές, σε πέμπτες εκλογές», τόνισε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του Λικούντ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των χθεσινών τέταρτων εκλογών, βάσει των οποίων, δεν προβλέπεται ούτε αυτή τη φορά ο υπό δικαστική διερεύνηση πολιτικός να κατακτά την αυτοδυναμία.

 

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σταθερή κυβέρνηση τώρα!», επέμεινε ο μακροβιότερος – 15 χρόνια – ηγέτης της χώρας, υπό τον φόβο, προσφυγής για πέμπτη φορά στις κάλπες, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δε θα εξασφαλίσει τις έδρες που απαιτούνται για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Το Λικούντ και οι σύμμαχοί του αναμένεται να κερδίσουν 58 έδρες στην Κνεσέτ (120 θέσεις). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να συγκεντρώνουν εν συνόλω 55 έδρες, αλλά δεν είναι ενοποιημένο μπλοκ. Έτσι, ο Νετανιάχου δεν αποκτά την πολυπόθητη πλειοψηφία, ακόμη και με την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος Γιαμίνα, το οποίο ωστόσο κερδίζει επτά έδρες.

 

Οι χθεσινές εκλογές ήταν ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για την ηγεσία του Νετανιάχου, η οποία έχει δοκιμαστεί από μομφές εναντίον του αλλά και την πανδημία, την οποία κατάφερε να ελέγξει, με την παγκοσμίως ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού. Μια έκτη θητεία θα του προσέφερε τη μοναδική ευκαιρία να κερδίσει μια ανάκληση της εν εξελίξει δίκης σε βάρος του για διαφθορά, με τη θέσπιση νομοθεσίας που παρέχει σε έναν επικεφαλής ηγέτη ασυλία από τη δίωξη, σχολιάζει το Bloomberg.

 

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νετανιάχου υποστήριξε πως οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές κατοχυρώνονται ως «μια τεράστια νίκη της δεξιάς».

 

«Πολίτες του Ισραήλ, σας ευχαριστώ! Δώσατε μια τεράστια νίκη στην δεξιά και στο Λικούντ υπό την ηγεσία μου (…) Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών βρίσκεται στα δεξιά και θέλει μια δεξιά κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή», έγραψε σε tweet του.

 

Όσον αφορά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, επιβεβαιώθηκαν οι αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν ένα είδος «εκλογικής κούρασης», καθώς η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ήταν 67,2%, μείωση κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Μαρτίου του 2020.

 

Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

 

Μετά ακολουθεί η γιορτή του Πάσχα των Εβραίων και στη συνέχεια ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν θα ζητήσει από τους βουλευτές να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις περισσότερες – τουλάχιστον 61 – από τις 120 έδρες στο κοινοβούλιο για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Εάν ισχύουν οι πρώιμες ενδείξεις, κανένα από τα στρατόπεδα δεν θα μπορέσει εύκολα να επιτύχει τις συμμαχίες που απαιτούνται για τη συγκέντρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

 

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα exit polls, o Νετανιάχου κάλεσε τους πιθανούς εταίρους του να ενωθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα σχόλιά του είχαν στόχο τους δεξιούς πρώην συμμάχους που απομακρύνθηκαν από αυτόν για να δημιουργήσουν δικά τους κινήματα και τώρα ευθυγραμμίζονται με την αντιπολίτευση.

 

Ο Νετανιάχου είπε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ηγέτη του Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ, με τον οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εκρηκτική σχέση. Ο Μπένετ, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις του Νετανιάχου, δεν έχει ανακοινώσει αν θα υποστηρίξει ξανά τον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός ενός άλλου δεξιού κόμματος, ο Γκιντεόν Σαάρ της Νέας Ελπίδας, είπε μετά το κλείσιμο των δημοσκοπήσεων, ότι δε θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου.

Efsyn.gr