«Χαστούκι» στον Μπολσονάρο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Χαστούκι» στον Μπολσονάρο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας / 4 View / 10/06/2020

Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε άμεσα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι είναι παράνομη η μη δημοσίευση των αριθμητικών στοιχείων για τον κορονοϊό, τη στιγμή που η πανδημία θερίζει στη Βραζιλία.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σταματά να δημοσιεύει γενικά στοιχεία για νεκρούς και κρούσματα και θα δίνει μόνο ημερήσια καταγραφή, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες πως ο Μπολσονάρο επιχειρεί να «εξαφανίσει» τα θύματα και, μαζί με αυτά, τις δικές του τεράστιες ευθύνες για την τραγωδία.

Ο δικαστής Αλεχάντρε ντε Μοράες ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει στο κοινό πλήρη καταγραφή των στοιχείων για τον Covid-19. «Η σοβαρότητα της πανδημίας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 38.400 ανθρώπους απαιτεί διαφάνεια από την κυβέρνηση» αναφέρεται στην απόφαση του ντε Μοράες.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση και θα επαναφέρει την λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το τελευταίο 24ωρο πέθαναν 1.272 άνθρωποι, ενώ καταγράφηκαν και 32.091 νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι 38.406 και των κρουσμάτων 739.503. Μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, πάντως, εκτιμά ότι τα στοιχεία είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με τα πραγματικά.

Η Βραζιλία είναι δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα και τρίτη σε απώλειες ανθρώπων.