Φουντώνει το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας στη Γαλλία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φουντώνει το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας στη Γαλλία / 14 View / 14/11/2019

Αντιμέτωπη με δυναμικές κινητοποιήσεις φοιτητών βρίσκεται η κυβέρνηση Μακρόν από σήμερα, καθώς σε πολλές γαλλικές πόλεις πλήθος νέων κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη φτώχεια στη χώρα τους.

Τη «σπίθα» έβαλε την Παρασκευή ένας 22χρονος, όταν αυτοπυρπολήθηκε στη Λιόν καταγγέλλοντας τις οικονομικές ανισότητες, την ανεργία και τη λιτότητα στη Γαλλία με αποτέλεσμα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με εγκαύματα στο 90% του σώματός του.

Σε κείμενό του πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας ο ίδιος κατήγγειλε την αναλγησία του κράτους και τις πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν επιρρίπτοντας την ευθύνη για το θάνατό του στον τελευταίο και τους προκατόχους του.

«Πολλοί έχουμε φτάσει σε αυτό ο σημείο, γιατί δεν βλέπουμε διέξοδο» είπε σήμερα μία κοπέλα που διαδήλωσε όπως και οι υπόλοιποι για την οικονομική εξαθλίωση των φοιτητών, τις συνθήκες διαβίωσής τους με κεντρικό αίτημα την ενίσχυσης της χρηματοδότησής τους.

«Το 48% των φοιτητών πρέπει να εργαστεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των σπουδών του», δήλωσε 23χρονος τονίζοντας ότι είναι λάθος να πρέπει να βγάζουν χρήματα παράλληλα με το έργο τους στο πανεπιστήμιο. «Το 42% των ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα δήλωσαν ότι δεν πήγαν στον γιατρό για πρόβλημα υγείας, επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν το οικονομικό κόστος» πρόσθεσε.

Ακύρωσαν ομιλία του Ολάντ

Σε πανεπιστήμιο της Λιλ μέλη φοιτητικών οργανώσεων εισέβαλαν στην αίθουσα και έσκισαν αντίτυπα του νέου βιβλίου του Φρανσουά Ολάντ, με τίτλο «Απαντώντας στη δημοκρατική κρίση», αναγκάζοντάς τον να ακυρώσει προγραμματισμένη ομιλία του.

Ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε σήμερα μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC πως μια «πολύ μικρή» ομάδα ατόμων  «λεηλάτησε τον χώρο και έσκισε τις σελίδες του βιβλίου» πριν καν ξεκινήσει, χθες βράδυ. «Ένα βιβλίο είναι, με κάποιο τρόπο, κάτι ιερό, ιδίως όταν μιλάει για τη δημοκρατία», είπε.

Το εκπαιδευτικό ίδρυμα ανακοίνωσε πως αποτελεί «χώρο διαλόγου» και ότι η εισβολή στην αίθουσα διαλέξεων δεν «αποτελεί για κανέναν λόγο αποδεκτή απάντηση σε μια τέτοια τραγωδία».

Επίσης χθες δεκάδες διαδηλωτές έριξαν τις πύλες του υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Παρίσι και μπήκαν στο προαύλιο ζητώντας την παραίτηση της υπουργού Φρεντερίκ Βιντάλ, η οποία από την πλευρά της καταδίκασε την «βία».

Γάλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν νέο αντικυβερνητικό μέτωπο μετά τα «κίτρινα γιλέκα».