Φορολογικοί παράδεισοι: Σκάνδαλα και αποκαλύψεις

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φορολογικοί παράδεισοι: Σκάνδαλα και αποκαλύψεις / 38 View / 06/11/2017

Ενάμιση χρόνο μετά τη δημοσίευση των Panama Papers, μια νέα διαρροή, τα Paradise Papers, από δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα, ρίχνει φως στον μυστικό κόσμο των υπεράκτιων οικονομικών κέντρων της υφηλίου.

Τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες. Στην Ελλάδα οι έρευνες δημοσιεύονται αποκλειστικά από την 24 MEDIA και την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, που είχαν πρόσβαση στα δεδομένα της διαρροής.

Τα αρχεία που προέρχονται από την δικηγορική εταιρεία Appleby και τις θυγατρικές της σε γνωστά υπεράκτια κέντρα μυστικότητας ανέρχονται σε σχεδόν 7 εκατομμύρια και σε αυτά περιλαμβάνονται μηνύματα email, συμβάσεις δανειοδότησης, τραπεζικές δηλώσεις και άλλα στοιχεία που αφορούν τουλάχιστον 25.000 offshore εταιρείες οι οποίες συνδέονται ή συνδέονταν με ανθρώπους από 180 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στα στοιχεία της Appleby εντοπίζονται λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς του σκιώδους συστήματος των offshore. Από τον πάροχο υπεράκτιων υπηρεσιών Asiaciti Trust προέρχονται 500.000 έγγραφα. Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια έγγραφα προέρχονται από 19 δικαιοδοσίες μυστικότητας – από τις Νήσους Μάρσαλ, την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και την Λαμπουάν έως  τα Κέιμαν, τις Νήσους Κουκ, την Μάλτα και τον Λίβανο.

Η Appleby θεωρείται μία από τις κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες στον κόσμο όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών για offshore. Με ιστορία ενός αιώνα πίσω της, το νομικό γραφείο που ιδρύθηκε στις Βερμούδες έχει ως πελάτες κάποιους από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο και ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες.

Τα 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα αποκαλύπτουν τις μυστικές «υπεράκτιες ζωές» 127 πολιτικών από 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 πρώην ή νυν ηγετών κρατών. Μεταξύ των πολιτικών που εντοπίστηκαν στα αρχεία της διαρροής είναι και ο Willbor Ross, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ. Στα στοιχεία εντοπίζονται επίσης βασιλείς, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Μεγάλης Βρετανίας ή και pop star όπως η Μαντόνα και ο Μπόνο. Επίσης σκιαγραφούνται οι στρατηγικές φοροαποφυγής που ακολουθούν πολυεθνικές όπως η Apple, η Nike και άλλες.

Τα έγγραφα της Appleby καλύπτουν διάστημα περίπου 70 ετών, από το 1950 έως το 2016. Τα κράτη με τα οποία συνδέονται οι πελάτες της Appleby περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Βερμούδες, τις Νήσους Κέιμαν, το Χόνκγ Κόνγκ, την Κίνα, τον Καναδά, τη Νήσο του Μαν.

Το να έχει κανείς offshore δεν είναι παράνομο. Είναι η υπόσχεση για μυστικότητα που δίνουν οι φορολογικοί παράδεισοι ο λόγος που στα υπεράκτια κέντρα έχουν προσελκύσει άτομα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.

Επίσης, οι offshore χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε περίπλοκες δομές φοροαποφυγής που στερούν δισεκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία.

Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί πιέζουν τους φορολογικούς παραδείσους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν διαφάνεια στις δικαιοδοσίες τους. Πιέζουν ώστε οι δικηγορικές εταιρείες και οι μεσάζοντες για τη δημιουργία offshore να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους στους πελάτες τους ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση χρήματος από εγκληματίες ή και διεφθαρμένους πολιτικούς. Ώστε να σταματήσουν τα νομότυπα τεχνάσματα των πολυεθνικών προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία των κερδών τους.

ΠΗΓΗ: news247