Φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό: Θρήνος για μία ισοπεδωμένη πόλη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό: Θρήνος για μία ισοπεδωμένη πόλη / 4 View / 05/08/2020

Εικόνες πρωτοφανούς καταστροφής έχουν κατακλύσει από χθες το βράδυ την επικαιρότητα από τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού που έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και μία πόλη κατεστραμμένη.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός από το υπουργείο Υγείας της χώρας κάνει λόγο για περισσότερα από 100 θύματα και περισσότερους από 4.000 τραυματίες, ενώ ο αριθμός των νεκρών θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο υπουργός Χαμάντ Χασάν στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας «αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

Όλα αυτά σε μία χώρα, η οποία έχει, ουσιαστικά, κηρύξει χρεοκοπία εδώ και εβδομάδες, ενώ οι αντικυβερνητικές εκδηλώσεις αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο.

Την ίδια στιγμή ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην πρωτεύουσα έχουν καταστραφεί, ενώ το λιμάνι είναι ισοπεδωμένο με αποτέλεσμα να εκφράζονται ήδη φόβοι για πάγωμα των εισαγωγών και έλλειψη σε βασικά αγαθά τις επόμενες ημέρες.

Χιλιάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου και ένα μανιτάρι σαν τη Χιροσίμα

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τι προκάλεσε τις εκρήξεις με πηγές των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας να σημειώνουν ότι κοντά στο σημείο πραγματοποιούνταν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης για να κλείσει τρύπα σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Υπολογίζεται ότι στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού υπήρχαν περίπου 2.750 τόνοι του υλικού αυτού, οι οποίοι φέρεται να βρίσκονταν εκεί τα τελευταία έξι χρόνια.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Οι εικόνες και τα βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης προκαλούν πραγματικό σοκ, καθώς δείχνου ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού το οποίο στη συνέχεια κατέκλυσε τεράστιο κομμάτι της πόλης.

Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από επιθέσεις τεράστιου βεληνεκούς, όπως η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ή η 11η Σεπτεμβρίου.

Δεδομένης, πάντως, της προβληματικής ιστορίας που έχει η ευρύτερη περιοχή, η πιθανότητα να πρόκειται για επιθετική ενέργεια δεν έχει αποκλειστεί εντελώς, όμως το σενάριο ολοένα και απομακρύνεται.

Σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, το οποίο αναμένεται να θέσει την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας