Φιέστες Ερντογάν και «γεύμα» στα Βαρώσια

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φιέστες Ερντογάν και «γεύμα» στα Βαρώσια / 3 View / 16/11/2020

Επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποίησε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 37χρονια από την ίδρυση του ψευδοκράτους.

Μιλώντας στην επίσημη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας το γνωστό αφήγημα και για τα δύο. Ιδιαίτερα προκλητική η αναφορά του πως «Μόνο ένας είναι το θύμα στο Κυπριακό ζήτημα: οι Τουρκοκύπριοι».

«Η προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της Κύπρου, με ένα τρόπο που θα διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δυο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο σήμερα. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να είναι θέμα διαπραγμάτευσης στη βάση της ισότητας της κυριαρχίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εταιρική σχέση με τους Έλληνες στην Κύπρο, η οποία καταστράφηκε από τη δύναμη των όπλων το 1963 και καταστράφηκε από το πραξικόπημα της Ελληνικής χούντας το 1974. Μόνο ένας είναι το θύμα στο Κυπριακό ζήτημα: είναι οι Τουρκοκύπριοι, που τους αγνοούν επί χρόνια και των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται», πρόσθεσε.

 

«Παρά τις αναρίθμητες επιθέσεις που έχουν δεχθεί, οι Τουρκοκύπριοι ζουν ελεύθερα, αξιοπρεπείς και με το κεφάλι ψηλά στα εδάφη τους. Παρ’ όλη την σκληρότητα, τα βασανιστήρια, την προδοσία, ποτέ δεν υποστείλαμε τη σημαία του αγώνα μας. Πετύχαμε την νίκη με τον επικό αγώνα των μαρτύρων μας», είπε μεταξύ άλλων.

 

Ακολούθως αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαρώσια, όπου έστηναν…πικ νικ.

 

«Ως εγγυήτρια δύναμη, ούτε εμείς ούτε Τουρκοκύπριοι μπορούμε να ανεχθούμε άλλο διπλωματικά παιχνίδια. Καμία εξίσωση στην οποία δεν θα συμμετέχει η χώρα μας και οι Τουρκοκύπριοι με δίκαιο τρόπο, δεν μπορεί να πετύχει την ειρήνη και την σταθερότητα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις έρευνες και τις εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη συμφωνία. Ο στόχος των κινήσεων που έγιναν στα Βαρώσια δεν είναι να προκληθούν νέα παράπονα, αλλά να εξαλειφθούν τα υπάρχοντα» είπε.

 

Η βροχή τους χάλασε τα σχέδια στα Βαρώσια

Κάτω από καταρρακτώδη βροχόπτωση έφτασε ο Ερντογάν, το απόγευμα, στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, συνοδευόμενος από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους.

 

Παρά τις ευρείες προετοιμασίες που έγιναν, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιορίστηκαν στα στέγαστρα του χώρου της περιοχής Λεωφόρου Κέννεντυ, καθώς κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου ξέσπασε καταιγίδα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι.

 

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε». Προηγήθηκε τελετή στο μνημείο Φαζίλ Κιουτσούκ αλλά και παρέλαση η οποία ολοηκληρώθηκε με πτήσεις τουρκικών F-16 που σχημάτισαν την Ημισέλινο.

 

Η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ μετέδωσε νωρίτερα ότι έχουν γίνει προετοιμασίες για να γίνει το πικ νικ του Ερντογάν στην παραλία των Βαρωσίων, που έχει ανοίξει μερικώς, μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο και αρχηγό των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

 

Μετά το πέρας της επίσκεψης του Ερντογάν, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε: «Κρίμα που όλη αυτή η ομορφιά κρατήθηκε μακριά από το κοινό μέχρι σήμερα. Αυτό το μέρος περιμένει την ημέρα που θα συναντήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του».

 

«Ως μητέρα πατρίδα, θα είμαστε με το “ψευδοκράτος” σε κάθε του βήμα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Στο μεταξύ έντονη είναι η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος, ενώ τεράστιες σημαίες, τουρκικές και του κατοχικού καθεστώτος, έχουν αναρτηθεί σε πολυκατοικίες.

Efsyn.gr