«Υπό πλήρη έλεγχο» η κατάσταση στο Καζακστάν, 8.000 συλληφθέντες – 164 νεκροί

by/ 0 Comments / 0 View / 10/01/2022

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Καζακστάν στην προσπάθεια της κυβέρνησης Τοκάγεφ να θέσει υπό έλεγχο τις ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την αύξηση των τιμών των καυσίμων και εξελίχθηκαν σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία. Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της χώρας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση πλέον έχει τεθεί υπό έλεγχο, καθώς όπως υποστήριξε «εξουδετερώθηκαν πυρήνες τρομοκρατικών απειλών».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «στις 10 Ιανουαρίου 7.989 άτομα κρατούνται από τα όργανα του υπουργείου Εσωτερικών», ενώ ήδη από το Σάββατο έχει συλληφθεί με την υποψία της προδοσίας ο Καρίμ Μασίμοφ, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (μυστικές υπηρεσίες), αφότου προηγουμένως απομακρύνθηκε από τη θέση του από τον πρόεδρο Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ, που αποδίδει τις ταραχές σε ξένους πράκτορες και τρομοκράτες.

Ρωσικά και τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 164 άνθρωποι στη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων, επικαλούμενα  ανάρτηση -η οποία αποσύρθηκε στη συνέχεια ως αποτέλεσμα «τεχνικού λάθους»- του υπουργείου Πληροφοριών. Για την ώρα, νοσοκομεία και επίσημες αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τους αριθμούς αυτούς.

Ο Τοκάγεφ αφότου έπαψε πάψει την κυβέρνηση, έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση τους διαδηλωτές, ενώ κήρυξε το Καζακστάν, μια χώρα πολύ πλούσια σε πετρέλαιο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, έπειτα από αίτημά του προς τον υπό τη Ρωσία Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), έχουν σταλεί στρατεύματα στο Καζακστάν για να φυλάσσουν στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, Γερλάν Καρίν, επίσης υποστήριξε χωρίς να δώσει στοιχεία ότι «υπήρξε κάποιου είδους συνωμοσία στην οποία συμμετείχαν κάποιες εγχώριες και ξένες καταστροφικές δυνάμεις». Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η ειδησεογραφία και η αρθρογραφία στα ξένα μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν «τη λαθεμένη εντύπωση ότι η κυβέρνηση του Καζακστάν στράφηκε εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», ενώ κατ’ αυτό «οι δυνάμεις ασφαλείας μας αντιμετώπισαν βίαια πλήθη που διέπρατταν τρομοκρατικές ενέργειες».

Στο μεταξύ το πρωί της Δευτέρας αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, και πλέον είναι ξανά εφικτή η πρόσβαση σε εγχώριους και διεθνείς ιστότοπους.

Από νωρίς το πρωί τα μέσα μαζικής μεταφοράς άρχισαν να κυκλοφορούν ξανά και πάλι, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων.

efsyn.gr