Υπό πίεση η Άγκυρα από Ε.Ε. και Ουάσινγκτον

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υπό πίεση η Άγκυρα από Ε.Ε. και Ουάσινγκτον / 12 View / 10/07/2019

Tην επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Άγκυρας.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αποστολή του «Γιαβούζ» ως ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου “Γιαβούζ” από τη χερσόνησο της Καρπασίας».

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση της Ουάσινγκτον που υποστηρίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Η Ε.Ε. εξετάζει κυρώσεις κατά Τουρκίας

Στις Βρυξέλλες, την περικοπή των κονδυλιών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας προς την Τουρκία θα εξετάσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η περικοπή βοήθειας ύψους 146 εκατ. ευρώ του χρόνου στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Τουρκίας που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται επίσης η διακοπή των επαφών μεταξύ υπουργών και ηγετών των δύο πλευρών.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, αν και σύμφωνα με το Bloomberg δεν είναι αυτή τη στιγμή στο μενού των προτάσεων.

Εφόσον οι αξιωματούχοι συμφωνήσουν σε μια δέσμη μέτρων, αυτά θα αποτελέσουν την πρόταση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη βελγική πρωτεύουσα.

Ελλάδα, Ρωσία, Αίγυπτος

Χθες, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία καλώντας για ακόμη μία φορά την Τουρκία «να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

«Η παράνομη αυτή ενέργεια», τονίζει το ΥΠΕΞ, «αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Παράλληλα, ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει η Μόσχα επισημαίνοντας πως παρακολουθεί με«ανησυχία» τις εξελίξεις και καλώντας σε αυτοσυγκράτηση αλλά και επανάληψη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες το απόγευμα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει: «Σε σχέση με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε για την είσοδο ενός ακόμη τουρκικού σκάφους με σκοπό την διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή, βιώσιμη και δίκαια λύση του κυπριακού προβλήματος».

Ανακοίνωση αναφορικά με τα σχέδια της Τουρκίας εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Στη δήλωση τονίζεται ότι «η αποφασιστικότητα (της Τουρκίας) να συνεχίσει τις μονομερείς πρωτοβουλίες της αυξάνει τον βαθμό της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο».

Η αντίδραση της Άγκυρας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τις δηλώσεις ελλήνων και ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το πλοίο «Φατίχ» έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο «Γιαβούζ»έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

πηγή: efsyn