Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 50 ετών στην Ιταλία

by/ 0 Comments / 1 View / 07/01/2022

Το «πράσινο φως» άναψε σήμερα το υπουργικό συμβουλίο της Ιταλίας στο νέο προεδρικό διάταγμα με τα νέα μέτρα για την Covid-19 που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους άνω των 50 ετών. Ο εμβολιασμός ή το πιστοποιητικό νόσησης θα είναι προαπαιτούμενο για να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους.

Επίσης, η κυβέρνηση ενέκρινε άλλο ένα μέτρο για να αναχαιτίσει τη μεγάλη έξαρση νέων κρουσμάτων, αλλά η πλειοψηφία είναι διχασμένη για την εισαγωγή του λεγόμενου super green pass για την πρόσβαση σε υπηρεσίες και καταστήματα. Η Λέγκα, που ζητούσε τον καθορισμό του ορίου αυτού στο εξηκοστό έτος της ηλικίας, είχε απειλήσει με αποχώρηση.

Το νέο διάταγμα έρχεται στο τέλος μιας τεταμένης ημέρας μεταξύ των κομμάτων. Το Pd, η Forza Italia, η Italia Viva και ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα ήταν υπέρ της επέκτασης της υποχρέωσης εμβολιασμού σε όλους τους εργαζόμενους ενώ στο αντίθετο μέτωπο αναδημιουργήθηκε ο άξονας Λέγκα – Πέντε Αστέρια, αλλά ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι βρήκε διέξοδο.

Τα μέτρα

Με τη δημοσίευση του διατάγματος σε ΦΕΚ, το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό έως τις 15 Ιουνίου για όλους όσους έχουν κλείσει τα 50 ή θα τα κλείσουν μέχρι την ημερομηνία αυτή, με εξαίρεση μόνο για όσους έχουν ιατρική βεβαίωση. Όσοι έχουν αναρρώσει, από την άλλη, θα πρέπει να εμβολιαστούν έπειτα από 6 μήνες. Ωστόσο, το σχέδιο του διατάγματος δεν προβλέπει κυρώσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει κατανοητό πώς θα επιβληθεί η υποχρέωση.

Όμως για τους 50χρονους υπάρχει και μια άλλη παρέμβαση: από τις 15 Φεβρουαρίου θα μπορούν να πάνε στη δουλειά μόνο με το σούπερ πράσινο πάσο. Το μέτρο θα εφαρμόζεται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στο δικαστικό σώμα και των δικαστών. Ωστόσο, ο κανόνας δεν ισχύει για τους δικηγόρους υπεράσπισης, τους μάρτυρες και τους διαδίκους.

«Είναι ανεμβολίαστοι τα δυο τρίτα των ασθενών με κορονοϊό που βρίσκονται στις ΜΕΘ και το 50% όσων εισήχθησαν στις κλίνες των νοσοκομειακών θαλάμων. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ανεμβολίαστων και, κατά συνέπεια, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία», τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

«Είμαστε οι πρώτοι που υιοθετούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 50 ετών. Όπως ήμασταν επίσης οι πρώτοι που υιοθετήσαμε το πράσινο πάσο εμβολιασμένου. Παράλληλα, συμφωνήσαμε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευελιξία σε ότι αφορά την ενίσχυση της τηλεργασίας», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός δημόσιας διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα.

Με την επέκταση του super green pass σε όλους τους πολίτες που έχουν κλείσει τα 60 υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύριο ο αριθμός των εμβολιασμένων, ενώ θα προστατευθούν και οι πιο ευπαθείς κατηγορίες.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 189.109 κρούσματα κορονοϊού και 231 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.094.255 διαγνωστικά τεστ, το 17,3% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται σήμερα 1.428 ασθενείς με covid 19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 13.364.

Στη φάση αυτή στην Ιταλία 1.265.297 πολίτες είναι θετικοί στον κορονοϊό. Από την αρχή της πανδημίας, οι μολύνσεις είναι 6.566.947 και έχουν χάσει τη ζωή τους 138.045 άνθρωποι.

 Τα σχολεία θα ξανανοίξουν μετά τα Φώτα, με αυξημένα μέτρα πρόληψης

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι επιβεβαίωσε απόψε την επαναλειτουργία των σχολείων, μετά από την αργία των Θεοφανίων, αλλά με την υιοθέτηση νέων μέτρων προστασίας.

Πιο αναλυτικά, στους παιδικούς σταθμούς, ακόμη και με ένα κρούσμα η διδασκαλία θα διακόπτεται για δέκα ημέρες.

Στα δημοτικά, με ένα μόνο θετικό παιδί στην τάξη, οι υπόλοιποι μαθητές θα συνεχίζουν τα μαθήματα, αλλά πραγματοποιώντας διαγνωστικά τεστ. Με δυο περιστατικά θα αποφασίζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία για δέκα ημέρες.

Στα γυμνάσια και στα λύκεια, η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα αποφασίζεται μόνο αν υπάρχουν τρία θετικά κρούσματα. Με δύο κρούσματα θα μένουν στην τάξη τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν θεραπευτεί από τον ιό εντός των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ τα υπόλοιπα θα παρακολουθούν τα μαθήματα από το σπίτι. Με ένα μόνο κρούσμα, τέλος, όλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες αυξημένης προστασίας και να αναφέρουν άμεσα την εμφάνιση τυχόν «ύποπτων συμπτωμάτων».

efsyn.gr