Τυπώνουν το όνομα του Τραμπ στις επιταγές ενίσχυσης λόγω κορονοϊού

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τυπώνουν το όνομα του Τραμπ στις επιταγές ενίσχυσης λόγω κορονοϊού / 10 View / 16/04/2020

Το όνομα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα φέρουν οι επιταγές οικονομικής ενίσχυσης που από εβδομάδα θα αρχίσουν να αποστέλλονται σε δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες, προκειμένου να ανακουφιστούν σε ένα βαθμό από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση, την οποία επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χθες, Τετάρτη.

Είναι η πρώτη φορά, σημειώνει το Associated Press, που το όνομα προέδρου της χώρας τυπώνεται σε οποιαδήποτε επιταγή πληρωμής που έχει δοθεί σε παρελθούσες οικονομικές κρίσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως η απόφαση για προσθήκη του ονόματος του Τραμπ δεν θα καθυστερήσει την έκδοση των επιταγών, που θα σταλούν σε άτομα που δεν είναι έτοιμα να λάβουν άμεσες πληρωμές από την εφορία.

«Για την ακρίβεια αναμένουμε πως οι πρώτες επιταγές να είναι στο ταχυδρομείο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή νωρίτερα απ’ ο,τι είχαν δοθεί οι πρώτες επιταγές το 2008 και πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το όνομα του Τραμπ θα αναγράφεται στην αριστερή πλευρά των επιταγών.

«Δεν ξέρω πολλά γι’ αυτό, αλλά εξ όσων αντιλαμβάνομαι, θα υπάρχει το όνομά μου» στις επιταγές που θα λάβουν οι δικαιούχοι, απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ερωτήθηκε για την πολεμική χθες, κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί για την πανδημία

«Απ’ ό,τι κατάλαβα, αυτό δεν θα καθυστερήσει τίποτα και είμαι ικανοποιημένος γι’ αυτό», συνέχισε. «Δεν φαντάζομαι ότι θα είναι μεγάλο πρόβλημα — και είμαι σίγουρος πως όταν ο κόσμος θα πάρει αυτό το μεγάλο, ωραίο τσεκ με τ’ όνομά μου από κάτω, θα χαρεί», πρόσθεσε.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έκανε λόγο για «απρεπές» γεγονός. «Η καθυστέρηση των άμεσων πληρωμών στις ευάλωτες οικογένειες απλά και μόνο για να τυπωθεί το όνομά του στις επιταγές είναι άλλο ένα απρεπές παράδειγμα του καταστροφικού τρόπου με τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει αυτή την κρίση, χωρίς να τη διαχειρίζεται με τον επείγοντα τρόπο που απαιτείται», στηλίτευσε η Πελόζι σε ανακοίνωσή της.

Επιταγές θα λάβουν όσοι δεν είναι συνδεδεμένοι ηλεκτρονικά με το πληροφοριακό σύστημα της εφορίας, ώστε να μπορούν να λάβουν τα χρήματα μέσω άμεσης κατάθεσης από το κράτος.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ προχωρά σε μια άλλη πρωτοφανή κίνηση εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Συγκεκριμένα, απείλησε να διακόψει τη λειτουργία του Κογκρέσου για να προχωρήσουν οι διορισμοί ομοσπονδιακών δικαστών και άλλων αξιωματούχων, επικαλούμενος ένα άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα.

«Το Σύνταγμα προσφέρει έναν μηχανισμό στον πρόεδρο ώστε να μπορεί να πληρώσει κενές θέσεις σε τέτοιες περιστάσεις», είπε ο Τραμπ. «Η Γερουσία καλά θα κάνει να εκπληρώσει το καθήκον της και να ψηφίσει επί των διορισμών αυτών ή πρέπει να αναστείλει επίσημα» όλες τις συνεδριάσεις της, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων pro forma, ώστε να «μπορέσουν να γίνουν» οι διορισμοί, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Θα προτιμούσα να μη χρησιμοποιήσω αυτή την εξουσία».