Τυνησία: Αποπέμφθηκε ο πρωθυπουργός μετά τις μαζικές διαδηλώσεις

by/ 0 Comments / 0 View / 26/07/2021

Ο πρόεδρος της Τυνησίας, Κάις Σαΐντ, ανέστειλες τις εργασίες του Κοινοβουλίου και αποπέμπει τον πρωθυπουργό, Χισάμ Μασίσι, έπειτα από ακόμα μία ημέρα δυναμικών διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις με αίτημα την παραίτησή του και τη διάλυση της Βουλής λόγω της διαχείρισης της πανδημίας και της επιδείνωσης των οικονομικών προβλημάτων.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια κορύφωση της πανδημίας και βαθιά πολιτική κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται ο ίδιος και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα «Ενάχντα».

«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το ‘πάγωμα’ των δραστηριοτήτων του», δήλωσε, επικαλούμενος το άρθρο 80 που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση επαπειλούμενου κινδύνου.

Και δήλωσε ότι αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με «τη βοήθεια της κυβέρνησης» υπό την ηγεσία νέου πρωθυπουργού, που θα διοριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και ότι αίρεται η κοινοβουλευτική ασυλία  των βουλευτών.

Πραξικόπημα καταγγέλλει ο πρόεδρος της Βουλής

Οχήματα των τυνησιακών ένοπλων δυνάμεων περικύκλωσαν το κοινοβούλιο  μερικές ώρες αργότερα.

Ο πρόεδρος της Βουλής και ηγέτης του Ενάχντα, ο Ρασίντ Γκανούσι,είδε «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», καλώντας τους υποστηρικτές του ισλαμιστικού κόμματος και τον τυνησιακό λαό να «υπερασπιστούν την επανάσταση»

Η κοινή γνώμη έχει εξοργιστεί με τις διενέξεις ανάμεσα σε κόμματα και το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Γκανούσι και τον Σαΐντ, που παραλύει τις δημόσιες εξουσίες.

Καταγγέλλει επίσης την έλλειψη πρόνοιας της κυβέρνησης απέναντι στην υγειονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις οξυγόνου. Με σχεδόν 18.000 θανάτους σε σύνολο 12 εκατομμυρίων κατοίκων, η χώρα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο στην πανδημία.

Επεισόδια και συλλήψεις

Χιλιάδες Τυνήσιοι διαμαρτυρήθηκαν χθες κατά των ηγετών τους, κυρίως κατά του Ενάχντα. Φώναξαν κυρίως συνθήματα κατά του κόμματός αυτού και του πρωθυπουργού τον οποίο υποστηρίζει, Χισάμ Μασίσι, όπως «Ο λαός θέλει τη διάλυση του Κοινοβουλίου». «Αλλαγή καθεστώτος» έγραφαν επίσης ορισμένα πανό.

Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν γύρω από το κοινοβούλιο, εμποδίζοντας τους πολίτες να έχουν πρόσβαση, και προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ορισμένους από αυτές αλλά και σε συλλήψεις. Συγκρούσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως οι Ναμπέλ, Σους, Καϊρουάν, Σφαξ και Τοζέρ.

Διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης στα γραφεία του «Ennahdha» με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατέστρεψαν υπολογιστές κι άλλο εξοπλισμό και πέταξαν έγγραφα στους δρόμους

Το κόμμα κατήγγειλε την επίθεση λέγοντας ότι «εγκληματικές συμμορίες» από το εσωτερικό και το εξωτερικό της Τυνησίας προσπαθούν να «σπρώξουν το χάος και την καταστροφή στην υπηρεσία μιας ατζέντας που στοχεύει να βλάψει τη δημοκρατική διαδικασία της Τυνησίας».

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν χθες, ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας, σε καλέσματα διαφόρων ομάδων στο Facebook. Ζητούσαν μεταξύ άλλων αλλαγή του Συντάγματος και μια μεταβατική περίοδο που θα αφήνει μεγάλο χώρο στον στρατό, διατηρώντας παράλληλα τον Σαΐντ ως αρχηγό του κράτους.

efsyn.gr