Τσιφλίκι του Τραμπ οι Ρεπουμπλικανοί!

by/ 0 Comments / 2 View / 13/05/2021

Ο Ντόναλντ Τραμπ ηττήθηκε. Ζήτω ο Ντόναλντ Τραμπ. Είναι το μόνο που μπορεί να πει κανείς μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία να απομακρύνουν από τη θέση της τη Λιζ Τσένι, την υπ’ αριθμόν 3 στην κομματική ιεραρχία μέσα στο Σώμα, για την εχθρική της στάση απέναντι στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ και να την αντικαταστήσουν με μια φιλοτραμπική, τη βουλευτή της Νέας Υόρκης Ελίζ Στέφανικ. Κάτι που αποδεικνύει τη μεγάλη επιρροή που εξακολουθεί να έχει στο κόμμα ο Τραμπ παρά την ήττα του στις εκλογές και την υποκίνηση της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο.

 

«Θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι ο τέως πρόεδρος δεν θα ξαναπλησιάσει στο Οβάλ Γραφείο», δήλωσε η Τσένι μετά την απόφαση. Μια μέρα νωρίτερα, σε ομιλία της στη Βουλή εν όψει της ψηφοφορίας που την αφορούσε, έκανε λόγο για έναν «πρωτόγνωρο κίνδυνο» που αντιμετωπίζει η Αμερική εξαιτίας του Τραμπ, ο οποίος, όπως είπε, «επαναλαμβάνει την επιθετική του προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς ότι του έκλεψαν τις εκλογές. Με κίνδυνο να υποδαυλίσει περαιτέρω βία».

Μέχρι τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, η 54χρονη Λιζ Τσένι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα αστέρια του κόμματός της. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2017 στο Γουαϊόμινγκ και είναι η πρώτη Ρεπουμπλικανή που έφτασε τόσο ψηλά στην κοινοβουλευτική κομματική ιεραρχία. Μια κλασική, σκληρή Ρεπουμπλικανή που υποστήριζε τις γενναίες φοροαπαλλαγές, την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και μια επιθετική εξωτερική πολιτική. Ταυτόχρονα όμως ήταν της «παλιάς σχολής» και δεν συμφωνούσε με τις ακρότητες του Τραμπ.

Ηταν από τους λίγους Ρεπουμπλικανούς που ψήφισε τον Γενάρη υπέρ της παραπομπής του και δεν σταμάτησε ποτέ να τον επικρίνει δημόσια. Η μοίρα της επομένως ήταν προγραμμένη σε ένα κόμμα που δείχνει να μην μπορεί και μάλλον να μη θέλει να ξεφύγει από τη σκιά του τέως προέδρου.

Η Λιζ Τσένι, ωστόσο, παραμένει βουλευτής και σύμφωνα με όσα έχει πει μέχρι στιγμής σκοπεύει να επιδιώξει την επανεκλογή της το 2022 στου Γουαϊόμινγκ, μια Πολιτεία όμως όπου ο Τραμπ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και έχει ήδη δηλώσει πως θα κατεβάσει κάποιον «δικό του» απέναντι στην Τσένι. Φυσικά, ο τέως πρόεδρος καταχάρηκε με τον υποβιβασμό της. «Η Λιζ Τσένι», δήλωσε, «είναι ένας κακιασμένος, απαίσιος άνθρωπος. Την παρακολούθησα χθες και συνειδητοποίησα πόσο κακή είναι για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».

Οι New York Times έγραφαν προχθές ότι περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικανοί, ανάμεσά τους και πρώην αιρετοί, ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν μια επιστολή εντός της εβδομάδας στην οποία θα απειλούν με τη δημιουργία τρίτου κόμματος αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν προχωρήσει σε ορισμένες σοβαρές αλλαγές. Χθες, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε τη Λιζ Τσένι μια «ηγετική μορφή με μεγάλη γενναιότητα, πατριωτισμό και ακεραιότητα» και κάλεσε τους «λογικούς Ρεπουμπλικανούς» να πάρουν πίσω το κόμμα τους «για το καλό της δημοκρατίας μας». Επί ματαίω, ίσως.

«Η κίνηση του Μακάρθι (του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή) να διώξει από τη θέση της την Τσένι επειδή ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Τραμπ, δηλώνει περίτρανα το γεγονός ότι το κόμμα του Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι ένα και το αυτό. Και σε αυτό το κόμμα δεν υπάρχει χώρος για διαφωνούντες», σχολίαζε το CNN, το οποίο προχωρούσε σε μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση: «Ο βασικός λόγος της επιρροής του Τραμπ είναι ότι βρίσκεται σε πλήρη συγχρονισμό με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Από τη δεκαετία του ’80 και μετά το κόμμα έχει ολισθήσει στα άκρα. Παρ’ όλο που το 2016 θεωρήθηκε αντισυστημικός, αποδείχτηκε ότι ο Τραμπ ταιριάζει γάντι στους Ρεπουμπλικανούς».

Efsyn.gr