Τσαλακωμένη η «νέα σελίδα» που επιζητεί ο Ερντογάν

by/ 0 Comments / 3 View / 12/02/2021

Κουβάρι τείνουν να γίνουν και πάλι οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, καθώς ο Τ. Ερντογάν δείχνει να μην αποδέχεται τους όρους του ευρωπαϊκού παιχνιδιού στη σύνοδο κορυφής, στις 25 Μαρτίου, με τη «νέα σελίδα» που επιζητεί να έχει τσαλακωθεί στο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής προοπτικής. Τα μηνύματα για τον Τούρκο πρόεδρο είναι αρνητικά από όλες τις πλευρές και αυτό πλέον συνιστά το νέο πρόβλημα στις κινήσεις του, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Μάρτιο.

Η Αθήνα έχει απευθύνει πρόσκληση για τον 62ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών προς την Αγκυρα με τρεις ημερομηνίες (από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου) και εκκρεμεί η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Με τον ρυθμό αυτό όμως φαίνεται ότι διαφωνεί η Αγκυρα, καθώς οι διερευνητικές θα συμπέσουν με την άτυπη πενταμερή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κυπριακό και αμέσως μετά θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την προοπτική των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Τα μηνύματα που έχει πάρει ο πρόεδρος της Τουρκίας από την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ δεν είναι αυτά που περίμενε για τη «νέα σελίδα», ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο καθώς στις διμερείς αμυντικές σχέσεις έχουν υπεισέλθει και τα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ απέρριψε το παζάρι που πήγε να ανοίξει για τους S-400 ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ (λέγοντας ότι μπορεί και να τους βάλει σε αποθήκη), ούτε και τις αιτιάσεις του προεδρικού εκπροσώπου Χ. Ακσόι (που προσπάθησε να δικαιολογήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακτιβιστών και πολιτικών προσώπων), παραπέμποντας μάλιστα στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον ακτιβιστή Ο. Καβαλά και τον Κούρδο πολιτικό Σ. Ντεμιρτάς.

Η Αθήνα, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, παρέκαμψε τις προκλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν και περιμένει τον ορισμό ημερομηνίας για τον 62ο γύρο των διερευνητικών στην Αθήνα. Σε αντίθεση με την Αγκυρα, που έχει πλέον ως σημείο αναφοράς στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ τη Γερμανία, η Αθήνα οργάνωσε χθες το Φόρουμ Φιλίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια και τη συμμετοχή τεσσάρων αραβικών χωρών, της Κύπρου και της Γαλλίας.

Σήμερα το σχήμα αυτής της πολυμερούς διάσκεψης θα πάρει προοπτική διεύρυνσης με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς από χθες το απόγευμα οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση στις βόρειες επαρχίες της χώρας κατά των Κούρδων.

Η πολυμερής διάσκεψη της Αθήνας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή δίνει ένα άλλο στίγμα των εξελίξεων στην Ε.Ε. γύρω από την πολυμερή διάσκεψη που προγραμματίζει (από τον περασμένο Φθινόπωρο) η Επιτροπή υπό τον Ζ. Μπορέλ με την υποστήριξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, όμως δεν έχει προχωρήσει λόγω των όρων που θέτει η Τουρκία, που κατά τα λοιπά δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της πολυμερούς διάσκεψης.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ Φιλίας της Αθήνας, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις για αναβάθμιση της πρωτοβουλίας σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας επισήμανε ότι στο Φόρουμ όλες οι χώρες που συμμετέχουν «συνδέονται με κοινές αρχές που δεν είναι άλλες από αυτές που περιλαμβάνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή την καλή γειτονία, την ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Προφανώς δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι όλες οι χώρες σήμερα εδώ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία ως γνωστόν αποτελεί και εθιμικό δίκαιο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω: δεν σκοπεύουμε στη δημιουργία αμυντικής συμμαχίας. Το Φόρουμ δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Τείνουμε χείρα φιλίας προς όλες τις κατευθύνσεις με μόνο μία βασική προϋπόθεση: τον σεβασμό του δικαίου και των αρχών της διεθνούς συμπεριφοράς».

Στο κοινό ανακοινωθέν των 4+3 που συμμετείχαν στο Φόρουμ υπογραμμίζονται ως θέσεις αρχής ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και ο ανοιχτός χαρακτήρας της συνεργασίας αυτής, με την προσθήκη νέων συμμετεχόντων και από την Ε.Ε. και από τον αραβικό κόσμο, αλλά και από άλλες χώρες της περιοχής που έχουν την ίδια προσέγγιση συνεργασίας. Στο περιθώριο της διάσκεψης ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχαν συνομιλίες με τους υπουργούς των αραβικών χωρών.

Efsyn.gr