Τρόμος και απελπισία στο Αφγανιστάν ● Αμηχανία σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

by/ 0 Comments / 0 View / 18/08/2021

«Δεν νομίζετε ότι η απόφαση για αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ήταν λάθος; Το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο η Αμερική, είναι και χώρες της Ευρώπης. Ως Αφγανή, ως πολίτις, νιώθω προδομένη. Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες γυναίκες δεν γνωρίζουν τι θα τους συμβεί. Δεχτήκαμε στη χώρα μας τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για 20 χρόνια και τώρα πάμε πίσω στο μηδέν. Σας ικετεύω, μην αναγνωρίσετε το Εμιράτο των Ταλιμπάν χωρίς προϋποθέσεις, μην υιοθετείτε τη συμφωνία των Ταλιμπάν με τον Τραμπ. Μην αφήσετε τη χώρα μου στα χέρια των Ταλιμπάν…».

 

Τα λόγια της μοναδικής Αφγανής ανταποκρίτριας των Βρυξελλών προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αντανακλούσαν την ουσιαστική ερώτηση που επικρατούσε στο μυαλό της πλειονότητας των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ΝΑΤΟ – και όχι μόνο. Αλλά την ίδια στιγμή, τα δάκρυα στα μάτια της Λαϊλούμα Σαντίντ μετέφεραν και την απελπισία που επικρατεί στη χώρα της, την αγωνία των ανθρώπων που εδώ και 20 χρόνια ανέχονταν την παρουσία ξένων και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων για να μην επιστρέψουν στον Μεσαίωνα του ισλαμικού νόμου…

 

Στην απάντησή του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έδειξε ένα σημάδι ενσυναίσθησης, λέγοντας ότι «μοιράζεται τον θυμό των Αφγανών για την κατάσταση» και ότι είναι «πολύ λυπημένος με όσα βλέπει να συμβαίνουν στην Καμπούλ και στο Αφγανιστάν γενικότερα». Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι «παρά τις θυσίες μας για δύο δεκαετίες και τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν, η κατάρρευση ήταν γρήγορη και άμεση».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έριξε τις ευθύνες στην αφγανική πολιτική ηγεσία λέγοντας ότι «αυτό που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν στρατιωτική και πολιτική κατάρρευση με ταχύτητα που δεν ήταν αναμενόμενη. Μέρη των αφγανικών δυνάμεων πολέμησαν θαρραλέα αλλά δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν, γιατί η πολιτική ηγεσία απέτυχε να φτάσει σε επιτυχή λύση με τους Ταλιμπάν, κάτι που ήθελαν οι Αφγανοί».

Σε μια σπάνια αποστροφή του λόγου του, μάλιστα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέδωσε ευθύνη και στις ΗΠΑ. Επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πήγε στο Αφγανιστάν μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και συμπλήρωσε πως «αφού η Αμερική –η χώρα που είχε δεχθεί το χτύπημα-αφορμή για την παρουσία μας στη χώρα– θα αποχωρούσε, δεν υπήρχε διάθεση από τους άλλους συμμάχους να παραμείνουν εκείνοι».

«Εχουμε πολλά μαθήματα να μάθουμε», συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι έκτοτε δεν έχει καταγραφεί άλλο τρομοκρατικό χτύπημα σε χώρα της Συμμαχίας που να σχετίζεται με το Αφγανιστάν. «Οι σύμμαχοι δεν πρέπει να αφήσουν τους τρομοκράτες να ξανακερδίσουν έδαφος και μπορούν να το κάνουν», είπε.

Κάλεσε τους Ταλιμπάν να αφήσουν αεροδρόμιο, εθνικές οδούς και χερσαία σύνορα ανοιχτά για να φύγουν όσοι επιθυμούν και τόνισε ότι ήδη δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο πεδίο βοηθούν στην αποχώρηση των συμμάχων και των συνεργατών τους.

Σε σχέση, τέλος, με τις προσφυγικές ροές, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να πάρουν τους Αφγανούς με τους οποίους συνεργάστηκαν, αλλά θα πρέπει να αποτρέψουμε τις μαζικές προσφυγικές ροές».

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδρίαζαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ύστερα από πρόσκληση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Η επέλαση των Ταλιμπάν έπιασε τους Ευρωπαίους στον ύπνο ή κυριολεκτικά στη ραστώνη των καλοκαιρινών διακοπών. Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ ήταν μια πρώτη κίνηση για τη διαχείριση της κατάστασης.

Οπως αναμενόταν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απέδωσε τις ευθύνες στην αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων και εξέφρασε τη λύπη του που «20 χρόνια δεν ήταν αρκετά για να βοηθήσουμε τη δημιουργία ενός κράτους, ενός έθνους», τελικά η κατάρρευση ήταν τόσο άμεση και εύκολη υπέρ των Ταλιμπάν.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί συνέβη αυτό», είπε ο Ζ. Μπορέλ, που δεσμεύτηκε για την αποχώρηση όλων των Ευρωπαίων πολιτών και των Αφγανών συνεργατών τους. Ο ίδιος ανακοίνωσε και αποστολή μιας ομάδας διπλωματών στο Αφγανιστάν για να έρθει σε επαφή με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να ρυθμιστούν οι πρακτικές –και μόνο, όπως διευκρίνισε– λεπτομέρειες της εκκένωσης της χώρας από όσους θέλουν να αποχωρήσουν.

«Δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε να τους δώσουμε καταφύγιο στην Ε.Ε.», είπε.

Την ίδια στιγμή, μέριμνά του είναι «η κατάσταση να μην οδηγήσει σε μεγάλες μεταναστευτικές ροές, γι’ αυτό θα ενισχύσουμε τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν και τις χώρες που θα υποδεχθούν Αφγανούς». Ενα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει και εδώ για την Τουρκία, λένε οι διπλωμάτες.

Από την πλευρά του, ο N. Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής, καθώς και τις οικογένειές τους. Αναφορικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να υπογραμμίσει την ανάγκη σχηματισμού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποφυγής νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού. Για το σύνολο των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Efsyn.gr