Τροπολογία επιτρέπει στον Πούτιν να εκλέγεται πρόεδρος έως το 2036

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τροπολογία επιτρέπει στον Πούτιν να εκλέγεται πρόεδρος έως το 2036 / 10 View / 11/03/2020

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορεί να εκλέγεται πρόεδρος έως το 2036, σύμφωνα με τροπολογία που ενέκρινε η κρατική Δούμα, και η οποία αίρει την απαγόρευση για πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες.

Συνεπώς, αν μετά τη λήξη της θητείας του, το 2024, θέσει υποψηφιότητα και κερδίσει, ανοίγει ο δρόμος για να παραμείνει στην εξουσία για ακόμη 12 χρόνια, και έως την ηλικία των 83 ετών.

Όταν ανακοίνωσε την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει η αναθεώρηση δεν γίνεται για να εξασφαλίσει νέα προεδρική θητεία, αλλά στόχο είχε την ενίσχυση του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ωστόσο σήμερα, μετά την τροπολογία πρότεινε Ρωσίδα βουλευτής, με την οποία ζητούσε να του επιτραπεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα, είπε ότι ο ίδιος τη στηρίζει.

Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης από την εποχή της πάλε ποτέ ΕΣΣΔ, η οποία εκλέγεται με το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία», πρότεινε να καταργηθεί το όριο των δύο συνεχόμενων θητειών για τον πρόεδρο είτε να γίνει ειδική τροπολογία η οποία θα επιτρέψει ξανά στον Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Μιλώντας στην κρατική Δούμα, η οποία ελέγχεται από το κόμμα του Βλάντιμιρ Πούτιν, η Τερέσκοβα είπε ότι «υπάρχει η μοναδική ευκαιρία να επανεκλεγεί ο πρόεδρος, πράγμα που, δεδομένου του ειδικού του βάρους, θα εξασφαλίσει σταθερότητα στην κοινωνία».

Οι τροπολογίες για την αναθεώρηση του ρωσικού Συντάγματος θα τεθούν σε δημοψήφισμα στις 22 Απριλίου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η θητεία του οποίου λήγει στο 2024, δήλωσε θετικός στο να αλλάξει το ανώτατο όριο προεδρικών θητειών.