Τριμερής Ρωσίας – Ιράν- Τουρκίας: Συμφώνησαν σε συνταγματική επιτροπή για τη Συρία, ανησυχούν για την τρομοκρατία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τριμερής Ρωσίας – Ιράν- Τουρκίας: Συμφώνησαν σε συνταγματική επιτροπή για τη Συρία, ανησυχούν για την τρομοκρατία / 13 View / 17/09/2019

Στην κοινότοπη συμφωνία ότι η η διπλωματία πρέπει να είναι το μέσο λύσης της συριακής κρίσης κατάληξαν οι ηγέτες της Ρωσία, της Τουρκίας και του Ιράν, που συναντήθηκαν στην Άγκυρα και επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους στην κατάσταση στην Ιντλίμπ και στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, αλλά και στο ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία. Επίσης, όπως είπαν, συμφώνησαν στη συγκρότηση συνταγματικής επιτροπής στη Συρία.

Και οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την άποψη ότι οι περιοχές αυτές «δεν πρέπει να γίνουν παράδεισος για τους τρομοκράτες», αν και ορίζουν διαφορετικά την έννοια, ενώ έχουν και διαφορετικούς στόχους ως προς το μέλλων του προέδρου της χώρας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια ακόμη φορά απείλησε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος, λέγοντας ότι είτε θα τους αφήσει να πάνε στην Ευρώπη, είτε θα δημιουργηθεί η περιβόητη ζώνη ασφαλείας που επιθυμεί η Άγκυρα και θα επιστρέψουν εκεί.

Όπως είπε, έως και 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, εφόσον αυτή επεκταθεί από τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι το Ντέιρ αλ Ζορ και τη Ράκα.

Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί όπως είπε αυτή η τριμερής σύνοδος εξάλειψε κάθε εμπόδιο για τη συγκρότηση μιας συνταγματικής επιτροπής στη Συρία, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα το έργο της.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την υποστήριξη που προσφέρεται σε μαχητικές οργανώσεις που «υποτίθεται ότι πολεμούν» το Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας ότι η πραγματική απειλή στη Συρία είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Από την πλευρά του, ο Χασάν Ροχανί δήλωσε νωρίτερα ότι η διπλωματία και όχι η στρατιωτική προσέγγιση είναι η λύση για την κρίση στη Συρία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν.

Ωστόσο, αναφερόμενος στη συγκρότηση της συνταγματικής επιτροπής για τη Συρία, είπε ότι έχει συμφωνηθεί πλήρως ο κατάλογος των ονομάτων και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στηρίξει τον συριακό στρατό για στοχευμένες ενέργειες εναντίον των τρομοκρατών, όπου τρομοκράτες για τη Μόσχα και την κυβέρνηση της Συρίας, εκτός του Ισλαμικού Κράτους είναι οι αντικυβερνητική αντάρτικες ομάδες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι όλα τα ξένα στρατεύματα που βρίσκονται στη Συρία αυτή θα πρέπει τελικά να αποχωρήσουν, αφού επιτευχθεί η ειρήνη. Επισήμανε ότι, κατά την άποψή του, η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία ήταν παράνομη.

πηγή: efsyn