Τριμερής με το βλέμμα στις απειλές Ερντογάν

by/ 0 Comments / 0 View / 06/12/2021

Μπάμπης Αγρολάμπος
Οι ηγέτες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συζητούν αύριο τις εξελίξεις στην περιοχή, ενόψει των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αρχίζει ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή των προκλήσεων της Αγκυρας.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει και του νέου κύκλου γεωτρήσεων που πρόκειται να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες από τις εταιρείες Exxon Mobil και Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και στη συνέχεια της TOTAL και ENI στο 6, θα συζητηθούν αύριο στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε επίπεδο κορυφής. Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας ότι θα στείλει και αυτή πλοία στην περιοχή, παρά τις προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, παραπέμπουν σε άλλη μια διπλωματική κούρσα για την αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα συναντηθούν στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Ν. Μπένετ, στην πρώτη τριμερή συνάντηση που θα διεξαχθεί με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας. Πέραν της αξιολόγησης της συνεργασίας, με ενδιαφέρον αναμένεται και η αξιολόγηση των ανοιγμάτων που επιχειρεί η Αγκυρα προς το Ισραήλ και τις άλλες γειτονικές χώρες.

Για τις τελευταίες εξελίξεις ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα ενημερώσει σήμερα την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Σχολιάζοντας το καινούργιο υπόμνημα του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, με το οποίο διατυπώνονται εκ νέου αξιώσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι τουρκικές αιτιάσεις απορρίπτονται κατηγορηματικά.

Σε Μόσχα και Μαδρίτη

Η πολιτική της Τουρκίας θα τεθεί και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Ρωσία την Τετάρτη και την Πέμπτη, στη συνάντηση με τον πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει ο κύκλος των διπλωματικών διαβουλεύσεων με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Ανασταστιάδης, μετά το Ισραήλ, θα μεταβεί στη Μαδρίτη για συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα είχε υπογράψει στην Αγκυρα σειρά συμφωνιών με τον Τ. Ερντογάν. Αυτό που επιζητεί ο Κύπριος πρόεδρος είναι μια σαφής δέσμευση ότι η Ισπανία δεν θα μπλοκάρει τη διαδικασία κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Οι ισορροπίες στην Ε.Ε. θα φανούν την άλλη Δευτέρα στη συζήτηση του Συμβουλίου Εξωτερικών για τη λίστα Μπορέλ.

Ο Τ. Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα και αύριο το Κατάρ, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος στρατηγικής συνεργασίας με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων των δύο χωρών. Η Αγκυρα περιμένει περαιτέρω στήριξη στον τομέα της οικονομίας και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να ανακοπούν η καθοδική τροχιά της λίρας και η πίεση που δέχεται στο εσωτερικό ο Τούρκος πρόεδρος για την οικονομική πολιτική του. Ωστόσο, οι προηγούμενες συναλλαγματικές ενέσεις αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και αυτή τη φορά οι προσδοκίες για νέα βοήθεια είναι συγκρατημένες.

efsyn.gr