Τραμπ στη Σαουδική Αραβία: Συμφωνία 110 δισ. δολαρίων για εξοπλιστικά

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τραμπ στη Σαουδική Αραβία: Συμφωνία 110 δισ. δολαρίων για εξοπλιστικά / 20 View / 22/05/2017

Συμφωνίες ύψους άνω των 380 δισ. δολαρίων υπογράφηκαν από Ουάσινγκτον και Ριάντ, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών.

«Οι δύο χώρες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών…Η αξία των επενδύσεων ξεπερνά τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Αντελ αλ-Ζουμπέιρ.

Το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας SPA έκανε λόγο για 34 συμφωνίες σε διάφορους τομείς όπως η άμυνα, το πετρέλαιο και οι αερομεταφορές, χωρίς να δώσει την συνολική τους αξία.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα συμβόλαια πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία είναι ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι οι αμυντικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ στην Σαουδική Αραβία έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν «την κακή ιρανική επιρροή».

Απευθυνόμενος δε στον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, ζήτησε την διάλυση του ιρανικού «τρομοκρατικού δικτύου» και τον τερματισμό των ιρανικών δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων.

Η Ουάσινγκτον έχει την πρόθεση να ενισχύσει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει την ιρανική ανάμειξη στην Συρία και την Υεμένη.

«Δεν πρόκειται να κάνω σχόλιο για τις προσδοκίες μου. Αλλά ελπίζουμε ότι εάν ο Ροχανί ήθελε να αλλάξει την σχέση του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτά θα έπρεπε να κάνει», πρόσθεσε ο Τίλερσον.

Οι αμυντικές συμφωνίες «έχουν ως στόχο «να υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας και του συνόλου τη περιοχής του Κόλπου απέναντι στην κακή ιρανική επιρροή και στις απειλές που συνδέονται με τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Αντελ αλ-Ζουμπέιρ.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ιρανικές προεδρικές εκλογές αποτελούν εσωτερική υπόθεση του Ιράν και κάλεσε την Τεχεράνη να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών ως προς το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και να σταματήσει «να υποστηρίζει» την τρομοκρατία.