Τράπεζα της Αγγλίας: Συρρίκνωση 30% στην οικονομία το πρώτο εξάμηνο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τράπεζα της Αγγλίας: Συρρίκνωση 30% στην οικονομία το πρώτο εξάμηνο / 8 View / 07/05/2020

Συρρίκνωση έως και 30% θα μπορούσε να έχει η βρετανική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του έτους εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, όπως προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η κλίμακα της πτώσης ανακοινώθηκε καθώς η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας σταθερό στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1%, ενώ επέλεξε να μην επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Στην ανακοίνωση που συνοδεύει τις αποφάσεις για την πολιτική της, η Τράπεζα τονίζει ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου οδηγείται σε «μια πολύ μεγάλη πτώση» κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και ότι θα υπάρξει μια «ουσιαστική αύξηση» της ανεργίας και πέραν εκείνων των εργαζομένων που έχουν κρατηθεί από τις εταιρείες τους ως μέρος του κυβερνητικού προγράμματος διατήρησης της εργασίας. 

Επιπλέον, αναφέρει ότι η βρετανική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 14% σε ετήσια βάση, αλλά αυτό εξαρτάται από τη διάρκεια διατήρησης των σημερινών περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνει παράλληλα ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά και ότι η αγορά κατοικίας έχει πρακτικά παγώσει. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων αναμένεται να βρεθούν περί το 45% κάτω του συνήθους στο δεύτερο τετράμηνο του έτους, με τις επενδύσεις των επιχειρήσεων να μειώνονται κατά 50%.

Πηγή: Associated Press