Το CO2 σώζει… το στομάχι των Βρετανών

by/ 0 Comments / 0 View / 23/09/2021

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Περιχαρής ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η βρετανική κυβέρνηση ότι ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία CF Industries. Το εργοστάσιο λιπασμάτων που διαθέτει στο Μπίλιγχαμ θα επαναλειτουργήσει και υπάρχει ελπίδα το ίδιο να γίνει και με το δεύτερο εργοστάσιο στο Τσεσάιρ. Η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα που έχει τόση ανάγκη η βιομηχανία τροφίμων θα ξαναρχίσει.

 

Οι καταναλωτές μπορεί να είναι ήσυχοι και να σταματήσουν τις επιδρομές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία. Τα πουλερικά, τα χοιρινά, τα αναψυκτικά θα συνεχίσουν να παρέχονται σε επάρκεια. Υποθέτουμε ότι οι Βρετανοί πολίτες, όπως και όλοι μας, θα έχουν εκπλαγεί από τη διαπίστωση ότι μια τόσο άφθονα παραγόμενη από την ανθρώπινη -και όχι μόνο- δραστηριότητα χημική ένωση όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), τις εκπομπές του οποίου στην ατμόσφαιρα η ανθρωπότητα απεγνωσμένα και επιτακτικά καλείται να μειώσει για να αποφύγει την κλιματική καταστροφή, στη μικροκλίμακα της διατροφικής παραγωγής είναι ζωτική μέχρι… λιμοκτονίας.

 

Και η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη που δοκιμάζουν οι Βρετανοί είναι ότι η ενεργειακή κρίση -για την ακρίβεια η κρίση υπερτιμολόγησης των ενεργειακών αγαθών και ιδιαίτερα η έκρηξη της τιμής του φυσικού αερίου, που έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του χρόνου- μπορεί εκτός από το πορτοφόλι τους να αδειάσει και το στομάχι τους.

Προφανώς, οι διαβεβαιώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι η «ενεργειακή ακρίβεια είναι παροδική» (κάπου το έχετε ξανακούσει αυτό, σωστά;) δεν ήταν αρκετές, ούτε πειστικές.

 

Αφού προηγήθηκε το αναγκαστικό πέρασμα εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών από τις ενεργειακές εταιρείες που χρεοκόπησαν λόγω υψηλών τιμών αερίου (PfP Energy, MoneyPlus Energy, People’s Energy, Utility Point και έπεται συνέχεια) στην ομπρέλα της ρυθμιστικής αρχής Ofgem (ως προμηθευτή ρεύματος ύστατης καταφυγής), αλλά με πολλαπλάσιο τιμολόγιο, για μέρες οι πολίτες άδειαζαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και αποθήκευαν στους καταψύκτες τους κρέατα και λαχανικά και γέμιζαν τα ντουλάπια τους με αναψυκτικά και μπίρες.

 

Η αμερικανική πολυεθνική CF Industries, με δραστηριότητα στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Βρετανία, δεν χρεοκόπησε, αλλά απλώς ανακοίνωσε επ’ αόριστον αναστολή της λειτουργίας των δύο εργοστασίων στο Ηνωμένο Βασίλειο γιατί «δεν ήταν κερδοφόρα». Τα δύο εργοστάσια λιπασμάτων παράγουν ως υποπροϊόν το 60% του CO2 που τροφοδοτεί τη βιομηχανία τροφίμων και όχι μόνο. Ηταν κάτι παραπάνω από μονοπώλιο, αλλά κανείς δεν το είχε «παρατηρήσει» μέχρι την περασμένη Δευτέρα.

 

Ο εκβιασμός που άσκησε μέσω της ανακοίνωσης αναστολής λειτουργίας ο επικεφαλής της πολυεθνικής CF Industries, Τόνι Γουόλ, ήταν κραυγαλέος. Αλλά καθώς οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών (FDF), οι ενώσεις πτηνοτρόφων και παραγωγής χοιρινού αλλά και οι επικεφαλής των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων προειδοποιούσαν για αυξήσεις, ελλείψεις και εκτεταμένη καταστροφή ιδιαίτερα στην πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία, ο αρμόδιος υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, Κουάσι Κουαρτένγκ (κάτι μεταξύ Αδωνη και Σκρέκα), έσπευσε να υποκύψει στον εκβιασμό της CF Industries.

 

Ανακοίνωσε μια συμφωνία άγνωστης διάρκειας και κόστους για την επαναλειτουργία τουλάχιστον του ενός εργοστασίου. Τι συμφώνησε; Να πληρώνει στην πολυεθνική τους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Για πόσο; Επειδή το ράλι στις τιμές αερίου συνεχίζεται, τα βρετανικά μέσα μιλούν για «λευκή επιταγή» στο μονοπώλιο.

 

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι κυριολεκτικά το… οξυγόνο της βιομηχανίας κρέατος. Χρησιμοποιείται στη διαδικασία σφαγής των ζώων (για αναισθητοποίηση των πουλερικών, των χοίρων και των αμνοεριφίων), στη συντήρηση των κρεάτων για τουλάχιστον πέντε μέρες στα ψυγεία, στη συντήρηση των φρούτων, των λαχανικών, του ψωμιού, των τυριών και των αλλαντικών, στις συσκευασίες κενού, στην παραγωγή ξηρού πάγου για τα συστήματα μεταφοράς και ψύξης ευαίσθητων αγαθών, στα ανθρακούχα αναψυκτικά και ορισμένες μπίρες, αλλά και στην πυρηνική ενέργεια, στη φαρμακοβιομηχανία, φυσικά και στα νοσοκομεία.

 

Η προσωρινή λύση που αποτρέπει τη μετεξέλιξη της ενεργειακής σε διατροφική κρίση στη Γηραιά Αλβιόνα μπορεί να σώζει… τις γαλοπούλες των Χριστουγέννων (που βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των βρετανικών ανησυχιών), αλλά θα κοστίσει. Πρώτα, τα αρκετά εκατομμύρια λίρες που θα πληρώσει το βρετανικό κράτος στη CF Industries. Κι έπειτα, μια μεγάλη αύξηση, έως και πενταπλασιασμό, στην τιμή του διοξειδίου του άνθρακα (από 200 σε 1.000 λίρες τον τόνο) που θα περάσει στις λιανικές τιμές, προσθέτοντας ακόμη έναν συντελεστή ακρίβειας.

 

Ενεργειακή κρίση

Η κρίση του διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα υποσύνολο της τριπλής κρίσης που κλονίζει τη Βρετανία: του Brexit, της πανδημίας και των ενεργειακών ανατιμήσεων. Το πρώτο και η δεύτερη, μεταξύ άλλων, έχουν προκαλέσει τρομακτική έλλειψη οδηγών φορτηγών, με αυτονόητες επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Η ενεργειακή κρίση, από την άλλη, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου, της εγκατάλειψης του άνθρακα, της στροφής στην πράσινη ενέργεια και της ασήμαντης συμβολής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Βρετανίας, αποκάλυψε τη γύμνια της πιο απελευθερωμένης και ιδιωτικοποιημένης ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη.

 

Εκτός από τις πέντε ενεργειακές εταιρείες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει, άλλη μια, η Green, είναι στον προθάλαμο της πτώχευσης, ενώ ο «σωτήρας» του CO2, ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Κουάσι Κουαρτένγκ, ομολόγησε στη Βουλή ότι αναμένεται «μαζική έξοδος προμηθευτών ενέργειας» από την αγορά. Πόσο μαζική;

 

Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, από τις 50 επιχειρήσεις του κλάδου, οι 40 απειλούνται με χρεοκοπία ή αναστολή λειτουργίας. Ο Κουαρτένγκ χθες είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους τους. Προφανώς, επίκειται κι άλλο πακέτο «διάσωσης» καθώς η Βρετανία περιμένει ως «λευκό ιππότη» τη Νορβηγία να αυξήσει σημαντικά την προμήθεια αερίου από τον Οκτώβριο, με την ελπίδα να μετριαστεί το ράλι της τιμής του.

Efsyn.gr