ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤAΧΡΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤAΧΡΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ / 13 View / 22/06/2020

Η έκθεση Δακρυγόνα Αέρια: Έρευνα, είναι ο διαδραστικός ιστότοπος πολυμέσων της οργάνωσης που εξετάζει τι είναι αρχικά τα δακρυγόνα, πώς χρησιμοποιούνται και καταγράφει πολλές περιπτώσεις κατάχρησης από τις αστυνομικές δυνάμεις παγκοσμίως, συχνά με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θάνατο.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου ιστότοπου είναι πάρα πολύ επίκαιρη. Συμπίπτει με την επέτειο της έναρξης χρήσης του μαζικού μπαράζ δακρυγόνων από την αστυνομική δύναμη του Χονγκ Κονγκ εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων – που πρόσφατα εκτυλίχθηκε εκ νέου – και καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις σε δεκάδες πόλεις γύρω από τις ΗΠΑ βομβαρδίζουν διαδηλωτές/ριες με δακρυγόνα.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας συχνά προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε η χρήση δακρυγόνων είναι ένας «ασφαλής» τρόπος για να διαλυθούν τυχόν βίαιες συγκεντρώσεις, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε πιο επικίνδυνες τεχνικές. Ωστόσο, η ανάλυσή μας αποδεικνύει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν θηριώδη κατάχρηση τους,» δήλωσε ο Sam Dubberley, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης του Προγράμματος Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει την κατάχρηση δακρυγόνων αερίων από την αστυνομία με πολλούς τρόπους:

  • Χρήση σε μικρούς/στενούς χώρους
  • Πυροβολισμό/εκτόξευση απευθείας σε άτομα
  • Χρήση υπερβολικών ποσοτήτων
  • Χρήση σε ειρηνικές διαμαρτυρίες
  • Χρήση εναντίον ομάδων που μπορεί να μην μπορούν να τραπούν σε φυγή εύκολα ή που είναι πιο ευαίσθητες στις επιπτώσεις των αερίων, όπως σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία