Το «σαμποτάζ» στη Νατάνζ επηρεάζει τις συνομιλίες της Βιέννης προειδοποιεί το Ιράν

by/ 0 Comments / 4 View / 13/04/2021

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι δεν θα κερδίσουν κανένα πλεονέκτημα στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μέσω «πράξεων δολιοφθοράς» ή «κυρώσεων».

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ούτε οι κυρώσεις ούτε οι πράξεις δολιοφθοράς θα τους προσφέρουν ένα εργαλείο διαπραγματεύσεων και ότι αυτές οι ενέργειες απλώς θα περιπλέξουν την κατάσταση για εκείνους», τόνισε ο Ζαρίφ, 48 ώρες μετά το «ατύχημα» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, το οποίο η Τεχεράνη απέδωσε σε «σαμποτάζ» του Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον πάντως επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό, ενώ ούτε το Τελ Αβίβ έχει επιβεβαιώσει την εμπλοκή του.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έφτασε σήμερα στην Τεχεράνη για να συνομιλήσει με Ιρανούς αξιωματούχους για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, ο Ζαρίφ τόνισε ότι η επίθεση στη Νατάνζ ήταν ένα «κακό στοίχημα» από την πλευρά του Ισραήλ, το οποίο θα ενισχύσει τη θέση της Τεχεράνης στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018.

 

«Σας διαβεβαιώ ότι στο άμεσο μέλλον πιο προηγμένης τεχνολογίας, συσκευές φυγοκέντρησης θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός. «Οι Ισραηλινοί πίστεψαν ότι με την επίθεση θα αποδυναμώσουν τη θέση μας στις συνομιλίες στη Βιέννη, αλλά αντιθέτως θα την ενισχύσουν», συμπλήρωσε.

 

Πάντως η σκληροπυρηνική εφημερίδα Kayhan προτρέπει την Τεχεράνη να «αποχωρήσει από τις συνομιλίες της Βιέννης, να αναστείλει όλες τις πυρηνικές δεσμεύσεις, να αντιδράσει εναντίον του Ισραήλ και να εντοπίσει και να διαλύσει το εγχώριο δίκτυο που συνέδραμε το σαμποτάζ».

 

«Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία για τον ρόλο των ΗΠΑ ως βασικού υποκινητή των πράξεων δολιοφθοράς εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δυστυχώς ορισμένοι πολιτικοί, απαλλάσσουν τις ΗΠΑ από την ευθύνη και συνδράμουν στα εγκλήματα της Ουάσινγκτον εναντίον του λαού του Ιράν», αναφέρει το έντυπο στο σημερινό του φύλλο.

 

Αν και μικρής κυκλοφορίας, ο αρχισυντάκτης της Kayhan, Hossein Shariatmadari, έχει διοριστεί εκεί από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και πολλοί στο παρελθόν τον έχουν χαρακτηρίσει σύμβουλό του.

 

Η προτροπή της εφημερίδας πάντως θεωρείται απίθανο να υιοθετηθεί, καθώς ο Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, του οποίου το κύριο διπλωματικό επίτευγμα ήταν η συμφωνία του 2015, ελπίζει να πείσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε αυτήν και να αποσύρουν τις βαριές κυρώσεις κατά του Ιράν. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυξάνεται η πίεση στο θεοκρατικό σκέλος της χώρας για το πώς θα αντιδράσει στην τελευταία επίθεση.

 

Επίθεση Λαβρόφ στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις κατά του Ιράν

Στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, αν τελικά οι ΗΠΑ επιστρέψουν σε αυτή, ενώ κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι απειλεί τις συνομιλίες επιβάλλοντας νέες κυρώσεις στο Ιράν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε τη συμφωνία και ότι τελικά η Ουάσινγκτον θα επιστρέψει στην πλήρη εφαρμογή της», εκτίμησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ κάλεσε για άλλη μία φορά τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις που επέβαλαν εκ νέου στη Τεχεράνη το 2018, μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός επιτέθηκε στην Ε.Ε. η οποία, όπως είπε, απειλεί τις προσπάθειες που διεξάγονται, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση κυρώσεων εις βάρος οκτώ αξιωματούχων των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας για τον ρόλο τους στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του Νοεμβρίου του 2019.

«Αν δεν υπάρχει συντονισμός στην Ε.Ε. και το δεξί χέρι δε γνωρίζει τι κάνει το αριστερό, είναι καταστροφή», σχολίασε δηκτικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Όμως, αν αυτή η απόφαση ελήφθη σκοπίμως εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στη Βιένη για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τότε δεν είναι καταστροφή, είναι ένα λάθος που είναι χειρότερο από έγκλημα», τόνισε ο Λαβρόφ.

Εκτός από τον Ιρανό ομόλογό του, ο Λαβρόφ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Efsyn.gr