«Το Περού θέλει πρόεδρο»: Μαζικές πορείες ένα μήνα μετά τις εκλογές

by/ 0 Comments / 5 View / 07/07/2021

Χιλιάδες Περουβιανοί βγήκαν χθες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών πριν από ένα μήνα, ένα μήνα μετά τον δεύτερο γύρο της 6ης Ιουνίου.

Μετά την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο Πέδρο Καστίγιο προηγείται με το 50,12% των ψήφων, ή με διαφορά περίπου 44.000 ψήφων, της Κέικο Φουχιμόρι, που περιορίζεται στο 49,87%.

Όμως, οι πολίτες αγνοούν το όνομα του επόμενου ή της επόμενης αρχηγού του κράτους και οπαδοί των δύο αντίπαλων παρατάξεων, της ριζοσπαστικής αριστεράς και της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, έχουν κατασκηνώσει στη Λίμα για να «υπερασπιστούν» τις ψήφους τους.

Κατασκήνωσαν έξω από το εκλογοδικείο

Κατεβαίνοντας από τα υψίπεδα των Άνδεων, αναχωρώντας από τη ζούγκλα του Αμαζονίου, οι υποστηρικτές του 51χρονου δασκάλου και συνδικαλιστή, ντυμένοι οι περισσότεροι με παραδοσιακές φορεσιές, μένουν επί τρεις εβδομάδες σε 180 σκηνές που έχουν στηθεί στην πλατεία Δημοκρατίας.

Εγκαταστάθηκαν απέναντι στο κτίριο όπου εδρεύει το εκλογοδικείο, που εξετάζει τις προσφυγές που υποβλήθηκαν από τους υποψήφιους, στην πλειονότητά τους από την 46χρονη Κέικο Φουχιμόρι, πριν ανακηρύξουν τον νικητή ή τη νικήτρια.

«Το εκλογοδικείο πρέπει να ανακηρύξει (σ.σ. νικητή) τον Πέδρο Καστίγιο για να τελειώνει όλο αυτό», έκρινε ο Μαρτίν Κίσπε, που ήρθε από το Κούσκο και μένει μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη τους σε μια μικρή σκηνή, με πλαστικό κάλυμμα για να τους προστατεύει από την υψηλή υγρασία στη Λίμα.

«Θα παραμείνουμε εδώ ωσότου να ανακοινωθεί ότι εκλέχθηκε ο Καστίγιο, αν όχι θα περάσουμε σε πιο ριζοσπαστικά πράγματα», θα υπερθεματίσει η Μαρούχα Ινκίγια, από την Κοάτα (νότια), κοντά στη λίμνη Τιτικάκα, στα σύνορα με τη Βολιβία.

Γύρω από τον καταυλισμό, κάπου 200 ronderos, μέλη περιπόλων των αγροτών σε μια από τις οποίες ανήκε άλλοτε ο κ. Καστίγιο, εγγυώνται την ασφάλεια των παριστάμενων.

Με… εμφανίσεις της Εθνικής οι υποστηρικτές της Φουχιμόρι

Περίπου 700 μέτρα μακριά, υποστηρικτές της Φουχιμόρι εγκαταστάθηκαν απέναντι στο δικαστικό μέγαρο για να υπερασπιστούν «τη δημοκρατία και την ελευθερία». Ντυμένοι κυρίως με στολές της περουβιανής εθνικής ποδοσφαίρου οι οπαδοί της κόρης του πρώην δικτάτορα ήρθαν κυρίως από φτωχές συνοικίες της πρωτεύουσας.

«Δεν θέλουμε μια κομμουνιστική χώρα, θέλουμε μια χώρα ελεύθερη για να μην υποφέρουν τα παιδιά μας από την τρομοκρατία όπως τη δεκαετία του 1980», θα πει η Ντίνα Αμάγια, 55χρονη κομμώτρια, αναφερόμενη στα χρόνια της δράσης των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού και των γκεβαριστών ανταρτών του Επαναστατικού Κινήματος Τουπάκ Αμάρου.

«Αυτές οι εκλογές είναι αντισυνταγματικές», η δημοκρατία δεν είναι «υπό διαπραγμάτευση», κατά τη γνώμη του Έρικ Λούκε, τριαντάρη ελεύθερου επαγγελματία. Η Φουχιμόρι πήγε να δει τους υποστηρικτές της την Κυριακή και τους κάλεσε να μην εγκαταλείψουν.

«Σας καλώ να συνεχίσετε τον αγώνα αυτόν, αυτή είναι η στιγμή, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα», είπε η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), εγκάθειρκτου σήμερα μετά την καταδίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά.

Η Φουχιμόρι, στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, εξέτισε ήδη 16 μήνες προφυλάκισης. Εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί ποινή τριάντα χρόνων κάθειρξης στη 46χρονη πολιτικό, που φέρεται να δωροδοκήθηκε από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών της το 2011 και το 2006. Έχασε και τις δύο φορές στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Efsyn.gr