Το Παρίσι τίθεται επικεφαλής κατά του σχεδίου διατλαντικής συμφωνίας ΤΤΙΡ

by/ 0 Comments / 29 View / 03/05/2016

Μετά τις αποκαλύψεις της Greenpeace με την δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η Γαλλία τάχθηκε σήμερα κατά του σχεδίου της συμφωνίας αυτής προειδοποιώντας ότι θα την μπλοκάρει, αν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.

“Ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. “Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, “η Γαλλία λέει όχι” στη διατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών (ΤΤΙΡ ή TAFTA), “καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες”, τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, την επομένη της δημοσίευσης από την Greenpeace μυστικών εγγράφων σχετικά με τις συζητήσεις για την ΤΤΙΡ. “Θέσαμε αρχές στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς κανόνες, τους διατροφικούς, τους κοινωνικούς, τους πολιτιστικούς, τους περιβαλλοντικούς”.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι “η πιο πιθανή επιλογή” σήμερα.

Χθες, η Greenpeace δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα που αφορούν τις συνομιλίες αυτές, τα οποία εντείνουν, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον φόβο ότι αυτή η εμπορική συμφωνία θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη απορρύθμιση προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο Φεκλ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα μπλοκάρει την ΤΤΙΡ: “δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη Γαλλία και πόσο μάλλον εναντίον της Γαλλίας. Θέλουμε αμοιβαιότητα. Η Ευρώπη προσφέρει πολλά και λαμβάνει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό”.

 Πηγή: AΠΕ