Το Νιου Ντιλ του Μπάιντεν

by/ 0 Comments / 3 View / 01/04/2021

Ιστορικό πακέτο δημόσιων δαπανών ύψους 2 τρισ. δολαρίων με στόχο την ανοικοδόμηση των πεπαλαιωμένων υποδομών των ΗΠΑ, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της ανισότητας εξήγγειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το πακέτο σε συνδυασμό με ένα δεύτερο ισόποσο πρόγραμμα δημόσιων δαπανών για την υγεία, την παιδεία και την παιδική φροντίδα, όπως και το ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων πακέτο ανακούφισης από την πανδημία -που εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος από το Κογκρέσο-, συνιστούν μια ιστορική σε μέγεθος παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην οικονομία, ανάλογη με αυτήν του New Deal από τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ στη δεκαετία του 1930. Το αμερικανικό κράτος αποκτά μέσω αυτών των πακέτων τον μεγαλύτερο ρόλο που είχε στην οικονομία εδώ και γενιές, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% του ΑΕΠ.

Με ορίζοντα οκταετίας

Το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις σε παραδοσιακά έργα υποδομών, όπως δρόμοι, γεφύρια, αυτοκινητόδρομοι και λιμάνια, καθώς και επενδύσεις εκατοντάδων δισ. δολαρίων για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, την επέκταση ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας και την αναδόμηση των συστημάτων ύδρευσης προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Επεκτείνει ακόμη την πρόσβαση των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε υπηρεσίες κοινοτικής φροντίδας, ενώ επενδύει στην έρευνα και την κατάρτιση των εργαζομένων.

Το πρόγραμμα κατανέμει το κόστος των έργων σε μια περίοδο οκτώ ετών και έχει στόχο την πλήρη αποπληρωμή τους μέσα σε μια 15ετία κυρίως μέσω της αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Ο Μπάιντεν έχει ήδη εξαγγείλει τη σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 21% σε 28%, όπως και τη λήψη μέτρων που θα αναγκάσουν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να καταβάλλουν περισσότερο φόρο στις ΗΠΑ για τα κέρδη που πραγματοποιούν στο εξωτερικό. Ας σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις απόλαυσαν απίστευτο καθεστώς φοροελάφρυνσης στη διάρκεια της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μείωσε μέσα σε μια νύχτα τον συντελεστή φορολόγησής τους από 35% σε 21%.

Το δεύτερο πακέτο δαπανών που θα ανακοινωθεί αργότερα αυτόν τον μήνα προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω της υψηλότερης φορολόγησης των πλουσιότερων Αμερικανών και πιο συγκεκριμένα όσων κερδίζουν περισσότερα από 400 χιλιάδες δολάρια ετησίως. Αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας, παράταση του διευρυμένου επιδόματος για παιδιά και αμειβόμενη οικογενειακή και ιατρική άδεια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια αν όλα τα παραπάνω θα καταφέρουν να περάσουν τον σκόπελο του Κογκρέσου και ειδικά της Γερουσίας, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα διαθέτει οριακή πλειοψηφία χάρη στη διπλή ψήφο της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. Η διαδικασία που προηγήθηκε για την επικύρωση του πακέτου ανακούφισης από την πανδημία του 1,8 τρισ. δολαρίων δείχνει ότι η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της όχι μόνο τους Ρεπουμπλικανούς αλλά ενδεχομένως και κάποιους συντηρητικούς βουλευτές και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ευκαιρία για κέρδη

Ενα τόσο μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων δαπανών σημαίνει μεταξύ άλλων και τεράστιες συμβάσεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Οι συμβάσεις αυτές συνιστούν τεράστια ευκαιρία για κάποιους κλάδους και επιχειρήσεις οι οποίες θα πιέσουν όσο μπορούν περισσότερο κυβέρνηση και Κοινοβούλιο προκειμένου να τις κερδίσουν έναντι άλλων. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν και καθυστερήσεις αλλά και αλλοίωση των αρχικών μέτρων. Στο πρόσφατο παρελθόν άλλωστε, τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αντικρουόμενες πλευρές στο Κογκρέσο και να «τρέξουν» τα προγράμματα βελτίωσης των υποδομών που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά.

Efsyn.gr