Το Μεξικό προσφέρει άσυλο στον Μοράλες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Μεξικό προσφέρει άσυλο στον Μοράλες / 18 View / 12/11/2019

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε πως προτίθεται να χορηγήσει άσυλο στον Έβο Μοράλες, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από τον προεδρικό θώκο της Βολιβίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρδ, ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας να εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά του Μοράλες από τη χώρα του στο εξωτερικό.

Νωρίτερα, το Μεξικό είχε επικρίνει τη στάση του στρατού της Βολιβίας, που είχε ζητήσει την παραίτηση Μοράλες. Μάλιστα, το Μεξικό δεν δίστασε να κάνει λόγο για πραξικόπημα και να τονίσει ότι το ίδιο αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βολιβίας τον Μοράλες.

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που η κατάσταση στη Βολιβία είναι εκρηκτική και που ο Μοράλες αφενός δεν έχει αποσαφηνίσει τις επόμενες κινήσεις του, αφετέρου έχει προβεί σε δηλώσεις που δείχνουν πως βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι «βίαιες ομάδες» έχουν επιτεθεί στο σπίτι του.

Κενό εξουσίας

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική κατάσταση στη χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί από ρευστή έως χαοτική. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βολιβίας, μετά την παραίτηση Μοράλες την εξουσία αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας. Κι εάν δεν μπορεί ο αντιπρόεδρος, τότε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ωστόσο, μετά την αποχώρηση Μοράλες, υπέβαλαν την παραίτησή τους τόσο ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας και ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και πολλοί υπουργοί, δημιουργώντας ένα κενό διακυβέρνησης στη χώρα.

Από την πλευρά της, η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση ανακοίνωσε την προκήρυξη προεδρικών εκλογών ούτως ώστε «στις 22 Ιανουαρίου να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο».

Μετά τις παραιτήσεις των παραπάνω αξιωματούχων, η Ανιές φέρεται να είναι η επόμενη στη σειρά να αναλάβει την εξουσία στη Βολιβία, ωστόσο ο διορισμός της ως υπηρεσιακής προέδρου θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη χώρα είναι εκρηκτική: διαδηλωτές στήνουν οδοφράγματα σε διάφορες πόλεις, ενώ οι λεηλασίες, οι πυρκαγιές, οι συγκρούσεις και τα βίαια επεισόδια είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα.