Τουρκικές «υποσχέσεις» για αντίποινα στις ΗΠΑ για τη γενοκτονία των Αρμενίων

by/ 0 Comments / 0 View / 26/04/2021

«Εξοργιστική» χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για την γενοκτονία των Αρμενίων και απειλεί πως θα απαντήσει στην Ουάσινγκτον… εν καιρώ.

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραίμ Καλίν, μίλησε στο πρακτορείο Reuters και υπογράμμισε ότι «θα υπάρξει αντίδραση σε διάφορες μορφές και επίπεδα τις επόμενες ημέρες και μήνες».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό τα λόγια του Τζο Μπάιντεν ήταν εξοργιστικά, όμως ο Καλίν δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια θα είναι η αντίδραση, ενώ αύριο είναι προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί επισήμως και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντγάν.

 

Ως μια πρώτη αντίδραση στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, έχει γραφτεί πως η Τουρκία θα μπορούσε να απαγορεύσει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την αεροπορική δράση του Ιντσιρλίκ στα νότια της χώρας, όμως ο Καλίν δεν έδωσε απαντήσεις για κάτι τέτοιο.

 

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι για το ζήτημα θα τοποθετηθεί και το τουρκικό κοινοβούλιο, με τους βουλευτές να αναμένεται να ασκήσουν σφοδρή κριτική στον Τζο Μπάιντεν, ενώ δεν αποκλείεται να χαρακτηρίσουν ως γενοκτονία την εξόντωση των αυτοχθόνων της Β. Αμερικής από τους Ευρωπαίους άποικους.

 

Εκτός του Ιντσιρλίκ, άλλη μια επιλογή θα ήταν να μειώσει η Άγκυρα την στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ στη Βόρεια Συρία και στο Ιράκ ή να βάλει μπουρλότο τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Αφγανιστάν.

Αυτά δηλώνει στο Reuters ο Οζγκούρ Ουνλουχισαρτσικλι, διευθυντής της ομάδας ερευνών German Marshall Fund με έδρα την Άγκυρα.

Στην πραγματικότητα, όμως οι επιλογές του Ερντογάν είναι περιορισμένες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η χώρα του παλεύει με την αναζωπύρωση της πανδημίας, αλλά και με μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που έχει φέρει κατρακύλα της λίρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε ενημερώσει τον Τούρκο πρόεδρο για τις προθέσεις του από την Παρασκευή όταν και είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, ο Ταγίπ Ερντογάν τον προειδοποίησε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας θα είναι «κολοσσιαίο λάθος».

«Το να προσπαθείς να εμπλέξεις τους Οθωμανούς προγόνους μας σε πράξεις γενοκτονίας είναι απλά εξοργιστικό» είπε ο Καλίν.

Efsyn.gr