Τουρκικά γυμνάσια στις διερευνητικές

by/ 0 Comments / 2 View / 23/02/2021

Eυρείας κλίμακας αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, με διάρκεια από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου, ενώ είναι σε εκκρεμότητα η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην πρόσκληση της Αθήνας για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών.

 

Η άσκηση φέρει την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» και σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του τακτικού (ετήσιου) προγραμματισμού. Πρώτη φορά διεξήχθη το 2019, ενώ πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας. Αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν εκδοθεί οι σχετικές Navtex και Notam, από την ανακοίνωση των μέσων που θα πάρουν μέρος είναι σαφές ότι θα καλύψει μεγάλης έκτασης θαλάσσιες περιοχές και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος 87 πολεμικά πλοία, 27 αεροσκάφη, 20 ελικόπτερα, καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και μονάδες της ακτοφυλακής.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποστολής του υδρογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου, Αη Στράτη και Σκύρου, όπου θα διεξάγει έρευνες έως τις 2 Μαρτίου σύμφωνα με τη σχετική Notam, αλλά και των επιθέσεων του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ προς την Ελλάδα, για «συνεχείς προκλήσεις με ναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και σε νησιά που θεωρούνται αποστρατιωτικοποιημένα».

 

Νέες απειλές

Χθες επανήλθε στη ρητορική των απειλών και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, σε ομιλία που απηύθυνε σε κομματική εκδήλωση στη Σμύρνη, λέγοντας ότι «όσοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να εισβάλουν σε αυτή την ιερή γη με τους στρατούς τους [κάνοντας και αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή] καταφεύγουν για τον ίδιο σκοπό σε νέες ύπουλες μεθόδους».

 

Την ημέρα έναρξης της τουρκικής άσκησης είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε. με βασικό θέμα τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό, ενώ σε έναν μήνα, στις 25 και 26 Μαρτίου στην τακτική Σύνοδο Κορυφής, έχει προγραμματιστεί η συνολική αξιολόγηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Η τουρκική ηγεσία επαναφέρει το παιχνίδι των προκλήσεων με τον ίδιο τρόπο που έκανε πέρυσι στα ενδιάμεσα διαστήματα των Συμβουλίων της Ε.Ε. Η πρόσκληση από την Αθήνα για τον 62ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών αφορά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, όμως με τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν νέες διπλωματικές εμπλοκές, λόγω παραβιάσεων και παραβάσεων από τις τουρκικές δυνάμεις.

Efsyn.gr