Τουρκία: Σωσίβιο συναλλαγματικής στήριξης στο Κατάρ βρήκε ο Ερντογάν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τουρκία: Σωσίβιο συναλλαγματικής στήριξης στο Κατάρ βρήκε ο Ερντογάν / 10 View / 21/05/2020

H Τουρκία εξασφάλισε τον τριπλασιασμό του ύψους ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap) που είχε συμφωνήσει με το Κατάρ στα 15 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζάς της.

Η συμφωνία αυτή της παρέχει την πολύ αναγκαία εξωτερική χρηματοδότηση για την ενίσχυση των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της και βοηθά στη σταθεροποίηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Η Άγκυρα αναζητούσε επειγόντως πρόσβαση σε κεφάλαια του Κατάρ και άλλων χωρών για να αποτρέψει έναν πιθανό συναλλαγματικό φαύλο κύκλο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστούν δεκάδες δισ. δολάρια.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η τουρκική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η συμφωνία με την ομόλογό της στο Κατάρ – που οδήγησε στην αύξηση της υφιστάμενης συναλλαγματικής συμφωνίας από το ισόποσο των 5 δισ. δολαρίων – θα στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το εμπόριο.

Η λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο νωρίτερα αυτό τον μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη μείωση των καθαρών συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και το σχετικά υψηλό εξωτερικό χρέος της χώρας, επιταχύνοντας έτσι την αναζήτηση της Άγκυρας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Το Reuters μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έκαναν έκκληση σε ομολόγους τους στο Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση υφιστάμενων γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines) και στη Βρετανία και την Ιαπωνία για την καθιέρωση τέτοιων γραμμών.

Η Τουρκία έχει μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με το Πεκίνο, ύψους περίπου 1,7 δισ. δολαρίων. «Οι συζητήσεις για τις ανταλλαγές νομισμάτων συνεχίζονται και ιδιαίτερα κάποιες από αυτές είναι πολύ θετικές. Αναμένουμε θετικά αποτελέσματα, επίσης, από αυτές σύντομα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος πριν από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Ο ίδιος χαρακτήρισε είπε ότι ορισμένες από τις συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και άλλες έχουν «παγώσει».

Πηγή:
ΑΠΕ-ΜΠΕ