Τουρκία / Επιμένει στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε 6 νησιά του Αιγαίου

by/ 0 Comments / 4 View / 06/10/2021

Νέα επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, διά του μόνιμου αντιπροσώπου της γειτονικής χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου, επαναφέρει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε έξι ελληνικά νησιά, συνδέοντας την κυριαρχία με την αποστρατικοποίησή τους, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή.

Η νέα τουρκική κίνηση έρχεται μετά την επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη, στην οποία απορρίπτονταν με πλήρη επιχειρηματολογία οι θέσεις που προωθεί η Άγκυρα στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει τόσο την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και τα δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και την ίδια την Συνθήκη της Λωζάνης που επηρεάζει τα νότια σύνορά της με Συρία και Ιράκ.

Μεταξύ άλλων, ο συντάκτης της επιστολής της Τουρκίας στον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» και αναφέρει συγκεκριμένα αρχικά τέσσερα νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και υπογραμμίζει ότι η εγγύτητα δύο ακόμη (Λήμνος, Σαμοθράκη) κάνει ακόμη πιο επιτακτική την αποχώρηση των ελληνικών μονάδων.

Η πρώτη απάντηση της Ελλάδας ήρθε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, που καυτηρίασε ειδικά την προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως «απειλούμενη», από το βήμα της Βουλής χτες Τρίτη.

Αναφερόμενος στην επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για την αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «ισχυρίζεται η Τουρκία ότι παρανόμως η Ελλάδα διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά, δηλαδή ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους την Στρατιά του Αιγαίου, η δήθεν απειλούμενη Τουρκία. Διατηρεί απέναντί τους τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων. Και βέβαια, έχει το παρελθόν της εισβολής στην Κύπρο. Αυτή η Τουρκία, με αυτό το παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις, μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί παρά να απορριφθεί “μετά πολλών επαίνων” για πολλοστή φορά και από αυτή την κυβέρνηση, μετά από όλες τις κυβερνήσεις».

Avgi.gr