Τουρκία / Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% ενώ η λίρα καταρρέει

by/ 0 Comments / 0 View / 17/12/2021

Αύξηση του κατώτατου μισθού από τις 2.825 (περίπου 160 ευρώ) στις 4.250 λίρες (240 ευρώ) ανακοίνωσε ο Ερντογάν
Οπρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% από το 2022, ενώ η λίρα καταρρέει, και ο υψηλός πληθωρισμός φέρνει δυσκολίες.

Όπως ανακοινώθηκε ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία θα αυξηθεί κατά 50% το 2022, ενώ για τους εργαζόμενους που έχουν ανήλικα παιδιά η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα ο κατώτατος από τις 2.825 λίρες που είναι θα φράσεις τις 4.250 λίρες μετά την αύξηση που γίνεται για αντισταθμίσει το κόστος διαβίωσης που έχει εκτοξευθεί, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων που αποδυναμώνουν τη λίρα για να στηρίξει την προσπάθεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανασχεδιάσει την οικονομία.

Ο μηνιαίος καθαρός κατώτατος μισθός που το 2021, ανερχόταν σε 2.826 λίρες, ποσό αν μετατρεπόταν στις αρχές του έτους ήταν 380 δολάρια, ενώ τώρα είναι 186 δολάρια καθώς η λίρα έχει καταρρεύσει κατά 51%, σύμφωνα με το Βloomberg

«Η αύξηση αντισταθμίζει μεγάλο μέρος της υποτίμησης της λίρας φέτος, οπότε οι μισθοί ανακτούν μεγάλο μέρος των απωλειών τους σε όρους δολαρίου», δήλωσε οικονομικός αναλυτής της Medley Advisors στη Νέα Υόρκη.

Περισσότεροι από το 40% των εργαζομένων στην Τουρκία πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση θα επηρεάσει ευρέως την οικονομία σε μια εποχή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν υποχωρεί.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 50% και αυτή είναι η υψηλότερη αύξηση των τελευταίων 50 ετών», δήλωσε ο Ερντογάν. «Πιστεύω ότι αυτό δείχνει την αποφασιστικότητά μας να μην συντριβούν οι εργαζόμενοί μας κάτω από τις αυξήσεις των τιμών. Από το επόμενο έτος, θα καταργήσουμε τόσο τον φόρο εισοδήματος όσο και τον φόρο χαρτοσήμου επί του κατώτατου μισθού», πρόσθεσε.

Η Τουρκία υπόσχεται να σταματήσει τις μειώσεις των επιτοκίων μετά την τέταρτη συνεχόμενη μείωση

Ενώ η αύξηση θα μπορούσε να μετριάσει τη δυσαρέσκεια που ανθεί στις οικογένειες της εργατικής τάξης που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, υπάρχει ο κίνδυνος να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

“«Πολλές προβληματικές εταιρείες θα προσπαθήσουν να δώσουν λιγότερα και η ανεργία αναμφίβολα θα αυξηθεί», δήλωσε ο Mike Harris, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Cribstone Strategic Macro με έδρα το Λονδίνο. «Το ερώτημα είναι πόση από την πλεονάζουσα αγοραστική δύναμη θα τροφοδοτήσει μεγαλύτερη ζήτηση για ξένα νομίσματα μέχρι αυτή η αύξηση του 50% να φιλτραριστεί στον πληθωρισμό».

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 21,3% τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της μέσης αύξησης του κόστους των τροφίμων κατά 27,1%. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις των τιμών σε όλους τους τομείς.

avgi.gr