Τον προσωρινό περιορισμό του εποικισμού ζήτησε από τον Νετανιάχου ο Τραμπ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τον προσωρινό περιορισμό του εποικισμού ζήτησε από τον Νετανιάχου ο Τραμπ / 18 View / 16/02/2017

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ, Τραμπ, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στον Λευκό Οίκο, ζήτησε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τον περιορισμό της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, τονίζοντας παράλληλα ότι «η λύση των δύο κρατών» δεν είναι η μόνη πιθανή για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα εργαστεί για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, αλλά εναπόκειται ουσιαστικά στις ίδιες τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

«Οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν την προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας», τόνισε ο Τραμπ.

«Θα εργαστούμε με ιδιαίτερη επιμέλεια σε αυτό το θέμα.

Αλλά εναπόκειται στις εμπλεκόμενες πλευρές που θα πρέπει άμεσα να διαπραγματευτούν για μια τέτοια συμφωνία», πρόσθεσε ο Τραμπ.

«Θα ήθελα να σας δω να κάνετε πίσω στους οικισμούς για λίγο», είπε ο Τραμπ στον Νετανιάχου, σχετικά με τον εποικισμό στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στη συνέχεια, ο ισραηλινός ηγέτης επέμεινε ότι οι οικισμοί δεν ήταν «ο πυρήνας της διαμάχης» και απέφυγε να δεσμευτεί για τον περιορισμό της εποικιστικής δραστηριότητας.

Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τις εκκλήσεις του Νετανιάχου για αναγνώριση του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους ως εβραϊκό κράτος και την παύση της υποκίνησης του πολέμου εναντίον των ισραηλινών.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου τόνισε ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος δίνει «μια πρωτοφανή ευκαιρία» για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Σε ερώτηση για την λύση δύο κρατών, ο Νετανιάχου τόνισε ότι επιθυμεί να εστιάσει στην «ουσία» και όχι στους «χαρακτηρισμούς».

«Περισσότερο από μια αντιμετώπιση με χαρακτηρισμούς, επιθυμώ μια αντιμετώπιση με ουσία», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, προσθέτοντας πως:

«Υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα για την ειρήνη.

Πρώτον οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και δεύτερον σε κάθε ειρηνευτική συμφωνία, το Ισραήλ να διατηρήσει τον κύριο έλεγχο ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη ποταμού».

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι μια από τις χειρότερες συμφωνίες που έχω δει και η κυβέρνηση μου έχει επιβάλει ήδη νέες κυρώσεις στο Ιράν και θα κάνω ακόμη περισσότερα για να αποτρέψω το Ιράν να αναπτύξει ποτέ ένα πυρηνικό όπλο», τόνισε ο Τραμπ.

«Θα δούμε πολλή αγάπη τα επόμενα χρόνια», απάντησε ο Τραμπ για την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών

«Τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλή αγάπη στις ΗΠΑ»: αυτή την αινιγματική απάντηση έλαβαν οι δημοσιογράφοι όταν ρώτησαν τον Τραμπ, σχετικά με την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

«Θα εξαλείψουμε την εγκληματικότητα σε αυτήν την χώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βάλουμε τέλος σε έναν ρατσισμό που υποβόσκει εδώ και πολύ καιρό» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας επίσης λόγο για μια «πολύ διχασμένη» χώρα.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσω να κάνω κάτι σχετικά με αυτό» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Σε σχέση με τους Εβραίους πολίτες… τόσο φίλους μας, μια κόρη που βρίσκεται εδώ (Ιβάνκα Τραμπ), έναν γαμπρό (Τζάρεντ Κούσνερ) και τρία όμορφα εγγόνια.

Πιστεύω ότι θα δείτε τις ΗΠΑ πολύ διαφορετικές τα επόμενα τρία, τέσσερα ή οκτώ επόμενα χρόνια».

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, στενός σύμβουλος του Τραμπ, είναι Εβραίος και η Ιβάνκα Τραμπ είχε ασπαστεί τον ιουδαϊσμό προτού τον παντρευτεί το 2009.

«Πιστεύω ότι πολλά καλά πράγματα γίνονται. Θα δείτε πολλή αγάπη. Θα δείτε πολλή αγάπη» υποσχέθηκε έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο.