Τον Δεκέμβριο το πρώτο γνωστό κρούσμα του Covid-19 στη Γαλλία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τον Δεκέμβριο το πρώτο γνωστό κρούσμα του Covid-19 στη Γαλλία / 9 View / 06/05/2020

Γαλλικό νοσοκομείο που επανεξέτασε παλιά δείγματα από ασθενείς με πνευμονία ανακάλυψε πως είχε παράσχει βοήθεια σε άνδρα με κορονοϊό ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα προτού οι γαλλικές αρχές ανακοινώσουν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα κι ενώ μέχρι τότε η όλη συζήτηση περιοριζόταν γύρω από μια μυστηριώδη πνευμονία στην Κίνα.

Ο δρ. Υβ Κοέν, διευθυντής στο τμήμα ανανήψεων στο νοσοκομείο της Αβισέν και στο νοσοκομείο του Ζαν Βερντιέ, στα νότια προάστια του Παρισιού, δήλωσε στο BFM TV ότι ομάδα επιστημόνων επανεξέτασε δείγματα 24 ασθενών που εξέτασαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, που είχαν βγει αρνητικοί στο τεστ για τη γρίπη.

«Από τους 24 είχαμε έναν που ήταν θετικός στον Covid-19 στις 27 Δεκεμβρίου» δήλωσε την Κυριακή ο δρ. Κοέν.

Τα δείγματα αρχικά είχαν ληφθεί για τον τυχόν εντοπισμό της κοινής γρίπης μέσω μοριακών τεστ, την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιείται και για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού. Κάθε δείγμα επανεξετάστηκε αρκετές φορές ώστε να βεβαιωθεί πως δεν υπήρξαν λάθη, πρόσθεσε ο γιατρός.

Από την 1 Μαρτίου έχουν πεθάνει στη Γαλλία σχεδόν 25.000 άνθρωποι λόγω του Covid-19.  Η χώρα επιβεβαίωσε τα πρώτα τρία κρούσματα στις 24 Ιανουαρίου, δύο ασθενείς στο Παρίσι κι ένας στο Μπορντό.

Το να γνωρίζουν οι υγειονομικές αρχές ποιος ήταν ο «ασθενής 0» στη χώρα είναι σημαντικό ώστε να κατανοήσουν οι επιστήμονες πώς εξαπλώθηκε ο ιός, αλλά ο Κοέν τόνισε πως είναι πολύ νωρίς ώστε να πουν εάν ο συγκεκριμένος ήταν ο «ασθενής 0» της Γαλλίας.

Ο γιατρός ανέφερε πως ο εν λόγω ασθενής επιβίωσε, ότι ήταν άρρωστος για 15 ημέρες και κόλλησε τα δύο του παιδιά αλλά όχι τη σύζυγό του, που εργάζεται σε σούπερ μάρκετ.

«Εξεπλάγη. Δεν μπορούσε να καταλάβει πώς μολύνθηκε. Έβαλε μαζί τα κομμάτια του παζλ και δεν είχε κάνει κανένα ταξίδι. Η μόνη επαφή που είχε ήταν με τη γυναίκα του», είπε ο δρ. Κοέν.

«Δεν αποτελεί έκπληξη» ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αναφορές για προγενέστερα κρούσματα.

«Είναι επίσης πιθανό να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις προγενέστερων κρουσμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ.

Ο ίδιος ενθάρρυνε και τις υπόλοιπες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους με τα κρούσματα του ιού από το τέλος του 2019 λέγοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο μια «νέα και σαφέστερη εικόνα» της πανδημίας.

Με πληροφορίες από Guardian