Τιμωρεί δήθεν τον Ζάεφ γιατί φοβάται τον Σαμαρά

by/ 0 Comments / 0 View / 24/06/2021

Μετά την επίκληση στον… φόρτο του νομοθετικού έργου η κυβέρνηση βρήκε τώρα ένα νέο πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογήσει τη μεγάλη δυσκολία της να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τις τρεις συμφωνίες συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Και ποιο είναι αυτό το πρόσχημα; Μία δήλωση του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής ποδοσφαιρικής αντιπροσωπείας» (και όχι «Μακεδονίας» σκέτο, όπως λανθασμένα μεταφράστηκε σε ελληνικά μίντια), στην οποία βρήκε τώρα να πατήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αφήσει να διαφανεί ότι «παγώνει» την έλευση των τριών συμφωνιών στη Βουλή.

Βέβαια στην πραγματικότητα είναι ήδη «παγωμένη» όλον αυτόν τον καιρό που η κυβέρνηση καθυστερεί να τις φέρει στο Κοινοβούλιο γιατί φοβάται τις εσωκομματικές αντιδράσεις, με πρώτη αυτήν του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα τις ψηφίσει (μένει να δούμε αν θα απέχει ή θα καταψηφίσει). Αλλά και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σκεφτόταν να απέχει από την ψηφοφορία, ενώ είναι γνωστό και το άγχος και η δυσφορία πολλών βουλευτών της Ν.Δ. στη βόρεια Ελλάδα σχετικά με το θέμα.

Ετσι τώρα η κυβέρνηση δήθεν τιμωρεί τον Ζ. Ζάεφ, κάνοντας σαφές ότι η κύρωση των συμφωνιών θα καθυστερήσει κι άλλο, αλλά στην πραγματικότητα πάει να καλύψει τον πραγματικό λόγο της καθυστέρησης, δηλαδή τον φόβο της για τις εσωκομματικές αντιδράσεις, δημιουργώντας μια κρίση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε προχθές, αναφορικά με την επίμαχη ανάρτηση του κ. Ζάεφ, ότι «όλα αξιολογούνται και αξιολογείται και ο χρόνος κατά τον οποίο θα κυρωθούν από τη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας».

Αλλά η ίδια η δήλωση Ζάεφ, επί λέξει ήταν: «Σήμερα από το στάδιο στο Αμστερνταμ δίνω δυνατή στήριξη στη μακεδονική ποδοσφαιρική αντιπροσωπεία» και ως γνωστόν η χρήση των επιθέτων ρυθμίζεται μέσα στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου προβλέπεται ότι χρησιμοποιούνται και από τις δύο χώρες, αλλά διευκρινίζεται ρητά ότι στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία και την αρχαία Μακεδονία που αποτελεί ελληνική κληρονομιά (Αρθρα 1.3.δ και 7.3). Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συγκεκριμένη ανάρτηση, το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησε με το γραφείο του Ζ. Ζάεφ προκειμένου να του επιστήσει την προσοχή.

Οσο για τον ίδιο τον Ζ. Ζάεφ, απάντησε, διευκρινίζοντας ότι «πράγματι υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Σέρβοι παίκτες, Βόσνιοι παίκτες κτλ. και υπάρχει αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών» και σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι λόγος να αναβληθεί η κύρωση των συμφωνιών στην ελληνική Βουλή. Περιμέναμε δύο χρόνια αυτές τις συμφωνίες στο ελληνικό κοινοβούλιο και μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα, αλλά οι πολίτες μας -οι Μακεδόνες και οι Ελληνες- το περίμεναν διότι είναι ζήτημα οικονομικής συνεργασίας, ζήτημα κάλυψης του εναέριου χώρου μας από την ελληνική αεροπορία και υποστήριξης της ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., για το οποίο η Ελλάδα στ’ αλήθεια αγωνίζεται στην πράξη», είπε θέτοντας τον Κυρ. Μητσοτάκη προ των ευθυνών του.

efsyn.gr