Ταύτιση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι

by/ 0 Comments / 1 View / 22/06/2021

Δύο μέρες πριν από την αυριανή διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης -από την οποία ως γνωστόν η Ελλάδα θα είναι απούσα- και τρεις μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Ιουνίου, όπου θα τεθεί εκ νέου η ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Αίγυπτο όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό Μουσταφά Μαντμπουλί.

 

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σε ανταπόδοση του ταξιδιού του Αιγύπτιου προέδρου στην Αθήνα πριν από επτά μήνες και στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Αλ Σίσι βρέθηκε το θέμα των εξελίξεων στη Λιβύη, καθώς επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του NATO.

 

Βρέθηκαν ακόμα η ενίσχυση των σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας στα οποία μετέχουν Ελλάδα και Αίγυπτος, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το θέμα της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ που έχουν υπογράψει Αθήνα και Κάιρο, το Κυπριακό, αλλά και οι ελληνο-αιγυπτιακές διμερείς σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών στα θέματα της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας.

 

Οσον αφορά το θέμα της Λιβύης, όπου έχουν προγραμματιστεί εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου και σχετικά με το οποίο την ελληνική πλευρά καίει το ζήτημα της κατάργησης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, οι κ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι συμφώνησαν πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση και την ομαλότητα στη χώρα αποτελεί η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσαν την κοινή θέση τους ότι «η πολιτική λύση στη γειτονική χώρα πρέπει να προκύψει βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου, τη στιγμή που η Λιβύη οδεύει προς τις προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου».

 

Για «απόλυτη ταύτιση» των θέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου στο θέμα της Λιβύης έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για «βαθιά ενόχληση» της ελληνικής πλευράς «για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη β’ υπουργική διάσκεψη για το ζήτημα αυτό, μεθαύριο, στο Βερολίνο».

 

Σταθερότητα και ασφάλεια

Είπε ακόμα ότι Αθήνα και Κάιρο τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και της «μετατροπής της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει» και πρόσθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την Τουρκία: «Χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις επικυριαρχίας ή παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης Ελλάδας-Αιγύπτου, λέγοντας ότι προσδοκά να βρει «σύντομα τη συνέχειά της και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν», ενώ δήλωσε ότι «απέναντι στην αστάθεια, απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές οι χώρες μας αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας».

 

Και απευθυνόμενος στην Τουρκία είπε ότι η Ελλάδα αναμένει «τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Παράλληλα ενημέρωσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για την πρόσφατη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

 

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, που προβλέπουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια, ενώ σημείωσε ότι με τον Αιγύπτιο πρόεδρο «μοιραζόμαστε την ίδια οπτική και για τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της Κύπρου».

 

Επιπλέον, αναφορικά με τα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία μετέχουν Ελλάδα και Αίγυπτος, όπως η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το νεοσύστατο «Φόρουμ Φιλίας», ο Φ. αλ Σίσι μίλησε για «την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο» και δήλωσε πως «εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας από τις οικονομικές ανταλλαγές έως την τουριστική συνεργασία».

 

Ενεργειακές εξαγωγές

Οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας συζητήθηκαν και στη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μουσταφά Μαντμπουλί, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, «η δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για τις ενεργειακές εξαγωγές της Αιγύπτου, αξιοποιώντας αφ’ ενός τον αναβαθμισμένο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και αφ’ ετέρου τον σχεδιαζόμενο πλωτό σταθμό ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, ενώ εξετάστηκε επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών».

 

Τέλος, εκτός από το Κάιρο, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη και στην Αλεξάνδρεια προκειμένου να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας.

Efsyn.gr