Τατάρ και Ερντογάν βάζουν εμπόδια για το Κυπριακό

by/ 0 Comments / 8 View / 07/01/2021

Σε τροχιά αδιεξόδου οδεύουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό πριν καν την επανέναρξή τους, καθώς ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων τηρεί «γραμμή Ερντογάν» και απορρίπτει την προοπτική συνέχισης της διαπραγμάτευσης από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά ● Αντίστοιχα, η Αγκυρα εξακολουθεί να δυναμιτίζει το κλίμα πριν από τον διάλογο για τα ελληνοτουρκικά.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρόσκληση του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό με τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς και παράλληλα αναμένεται η κίνηση της Τουρκίας για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα. Τα μηνύματα από την Αγκυρα όμως εξακολουθούν να είναι αρνητικά για την εξέλιξη και των δυο διαδικασιών.

Για το Κυπριακό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ με επιστολές τους προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες έκαναν γνωστές τις βασικές τους θέσεις και την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με την απεσταλμένη του Οργανισμού Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Στην επιστολή Τατάρ τονίζεται με έμφαση ότι υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την Κύπρο, η τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνει λύση δυο κυρίαρχων κρατών τα οποία θα έχουν ίσο διεθνές καθεστώς, απορρίπτοντας τη λύση δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μη βιώσιμη.

Ειδική αναφορά γίνεται στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και προτείνεται μάλιστα η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα καταλήγει στην Τουρκία. Την ίδια θέση διατυπώνει και η Τουρκία απορρίπτοντας την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2017 στο Κραν Μοντανά. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης επισκέπτεται την Πορτογαλία, η οποία έχει την προεδρία της Ε.Ε., και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Α. Σ. Σίλβα για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επικοινωνία με τον Α. Σ. Σίλβα θα έχει τις επόμενες ημέρες και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας για τη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία και γενικότερα για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την υπογραφή της δήλωσης της Αλ Ούλα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τούτο το σημαντικό βήμα θα συνεισφέρει περαιτέρω στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν οι φίλοι και εταίροι μας για την επίτευξη της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Με τη δήλωση γίνεται ένα βήμα αποκατάστασης των σχέσεων των χωρών της Αραβικής Χερσονήσου και της Αιγύπτου με το Κατάρ. Τη συμφωνία χαιρέτισε και η Ε.Ε. προσβλέποντας σε αποκλιμάκωση του ανταγωνισμού του Κατάρ (και της Τουρκίας) με τις άλλες αραβικές χώρες στο μέτωπο της Λιβύης.

Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ συνεχίζουν να προκαλούν ενόχληση στην Τουρκία, ειδικά στο σκέλος της στρατιωτικής συνεργασίας. Η κοινή αεροναυτικά άσκηση που προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη με συμμετοχή αεροσκαφών από τη Σαουδική Αραβία έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης στα τουρκικά μέσα, όπως επίσης η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για τη δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ν. Δένδιας ευχαρίστησε τον Μ. Πομπέο για τη συνεργασία που είχαν αλλά και για τα θερμά λόγια του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος με ανάρτηση στο twitter έστειλε ευχές στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του και έκανε ειδική μνεία στη συνεργασία με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών.

Efsyn.gr