Τί είναι τα panama papers;

by/ 0 Comments / 42 View / 07/04/2016

Ως «panama papers» έγινε ευρύτερα γνωστή η πρωτοφανής διαρροή 11,5 εκατ αρχείων από τη βάση δεδομένων της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας offshore του κόσμου, της δικηγορικής Mossack Fonseca. Τα αρχεία ελήφθησαν, από ανώνυμη πηγή, από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία στη συνέχεια τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών – Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία με τη σειρά της τα κοινοποίησε στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου.

Η Mossack Fonseca που έχει την έδρα της στον Παναμά και υποκαταστήματα σε Χονγκ Κονγκ,  Μαϊάμι, Ζυρίχη και πάνω από 35 ακόμη μέρη σε όλο τον κόσμο, εμφανίζεται να έχει συνεργαστεί με  πάνω από 500 τράπεζες και τις θυγατρικές τους από το 1970, για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να διαχειρίζονται τις υπεράκτιες εταιρείες τους. Η UBS για παράδειγμα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.100 offshore μέσω της Mossack Fonseca και η HSBC και οι θυγατρικές της πάνω από 2.300.

Τα αρχεία πέρασαν στην κατοχή της Süddeutsche Zeitung στις αρχές του 2015 αλλά δε δημοσιοποιήθηκαν ως τον Απρίλιο του 2016 καθώς τα αρχεία, μέσω του ICIJ, δόθηκαν για περαιτέρω έρευνα σε περισσότερους από 400 δημοσιογράφους από 80 κράτη.