Τέλος οι γάμοι παιδιών και οι κλειτοριδεκτομές στο Σουδάν

by/ 0 Comments / 2 View / 02/12/2020

Η κυβέρνηση της χώρας ανέθεσε στην αστυνομία την εφαρμογή του νόμου κατά της κλειτοριδεκτομής, που διώκεται ως σοβαρό ποινικό αδίκημα.

Μέσα στη μαυρίλα της παγκόσμιας ειδησεογραφίας στην οποία κυριαρχεί η πανδημία του κορονοϊού, υπάρχουν και κάποιες λίγες καλές ειδήσεις που περνούν σε δεύτερη μοίρα. Μία από αυτές αφορά το Σουδάν, όπου η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στους γάμους παιδιών και αναθέτει στην αστυνομία την εφαρμογή του νόμου κατά της κλειτοριδεκτομής που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

 

«Οι αστυνομικοί θα έχουν το καθήκον να παρεμβαίνουν και να περιορίζουν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας Εζελντίν Ελ Σέιχ. Θα πρέπει, πρακτικά, να κάνουν εκστρατεία ενημέρωσης στα χωριά, δίνοντας στον κόσμο να καταλάβει ότι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια απάνθρωπη πρακτική που, εκτός του ότι στερεί από τις γυναίκες τη δυνατότητα να νιώσουν σεξουαλική ικανοποίηση, τους προκαλεί μόνιμες και σοβαρές βλάβες που ίσως οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο. Ο Ελ Σέιχ είπε ότι ελπίζει στη βοήθεια και των θρησκευτικών ηγετών σε αυτή την ως επί το πλείστον μουσουλμανική χώρα.

 

Στο Σουδάν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το ένα τρίτο των κοριτσιών παντρεύεται πριν από τα 18, ενώ είναι η έκτη χώρα στον κόσμο σε ό,τι αφορά την κλειτοριδεκτομή, την οποία έχει υποστεί το 87% των γυναικών από 14 ώς 49 ετών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σομαλία, όπου ένα ανατριχιαστικό ποσοστό της τάξης του 98% των κοριτσιών και των γυναικών έχει υποβληθεί σε αυτή την απάνθρωπη πρακτική. Ακολουθούν η Γουινέα, το Τζιμπουτί, το Μάλι και η Αίγυπτος.

 

 

Τον περασμένο Απρίλιο το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την τροποποίηση του ποινικού κώδικα βάσει της οποίας η κλειτοριδεκτομή γίνεται σοβαρό ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία χρόνια και χρηματικό πρόστιμο.

 

Παράλληλα, θα μπαίνει λουκέτο στα νοσοκομεία και τα ιατρεία που την εφαρμόζουν. Τον Ιούλιο η απαγόρευση επικυρώθηκε ως νόμος του κράτους. «Είναι ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς τη δικαστική μεταρρύθμιση που έχει στόχο να υλοποιήσει το σύνθημα της επανάστασης: ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη», δήλωσε τότε ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ.

 

Κάτι άρχισε να αλλάζει, έστω και δειλά, στη χώρα μετά την επανάσταση που εκτόπισε πέρυσι τον ισλαμιστή δικτάτορα Ομάρ Αλ Μπασίρ και στην οποία οι γυναίκες είχαν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πέρυσι τον Νοέμβριο η νέα Βουλή ακύρωσε έναν ασφυκτικό ισλαμικής έμπνευσης νόμο που όριζε πώς πρέπει να ντύνονται οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους, με ποιους θα μιλούν και θα κυκλοφορούν και ποιες δουλειές μπορούν να κάνουν.

 

Ο νόμος κατά της κλειτοριδεκτομής έχει προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση αλλά παράλληλα και σκεπτικισμό για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς πρόκειται για ένα παμπάλαιο και βαθιά ριζωμένο έθιμο. Ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψή του ώς το 2030. Σε 24 αφρικανικές χώρες υπάρχει νομοθεσία που το απαγορεύει, αν κι εξακολουθεί να γίνεται ευρέως στην παρανομία. Ομως, για μια χώρα σαν το Σουδάν, που επί πάνω από 30 χρόνια ζούσε υπό ακραίο ισλαμικό καθεστώς, αυτός ο νέος νόμος είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου και μια ανάσα αισιοδοξίας.

Efsyn.gr