Σύνοδος ΕΑΝΑ: Ανάγκη η ΕΕ να προστατεύσει τα πρακτορεία ειδήσεων από την παράνομη αντιγραφή στο διαδίκτυο

by/ 0 Comments / 35 View / 23/09/2016

Την ανάγκη συντονισμένης δράσης για να σταματήσει η παράνομη αντιγραφή των ειδήσεων των ειδησεογραφικών πρακτορείων από μη συνδρομητές τους, τόνισαν οι 33 πρόεδροι και γενικοί διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων, που μετείχαν στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ειδησεογραφικών Πρακτορείων (ΕΑΝΑ) στη Μπρατισλάβα.

Τα ηγετικά στελέχη των ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών πρακτορείων κατέστησαν σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προστατεύσει πιο αποφασιστικά τα πρακτορεία ειδήσεων όσον αφορά την παράνομη αντιγραφή της εργασίας των δημοσιογράφων τους στο διαδίκτυο.

Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Πρακτορείου αποκάλυψε μάλιστα ότι στην προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ που υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει παραλειφθεί η ανάγκη προστασίας των πρακτορείων ειδήσεων από την παράνομη αντιγραφή της εργασίας τους στο διαδίκτυο. «Το AFP έχει ήδη ενημερωθεί ότι στην πρόταση που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται μόνο η ανάγκη προστασίας των εκδοτών, ενώ έχουν ξεχαστεί τα πρακτορεία ειδήσεων» τόνισε ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το AFP έχει ήδη καταθέσει στη γαλλική Γερουσία και τη Βουλή πρόταση για έναν νομικό μηχανισμό, με στόχο την επέκταση και στα πρακτορεία ειδήσεων του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας που επιτρέπει στους καλλιτέχνες να απαγορεύουν τη διάδοση του έργου τους χωρίς οικονομική ανταμοιβή. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αποτρέπει την “κλοπή” της εργασίας των δημοσιογράφων των πρακτορείων ειδήσεων, από διαδικτυακές πλατφόρμες- μη συνδρομητές τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και η ΕΑΝΑ όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο γενικός γραμματέας της ΕΑΝΑ Ερικ Νίλεν σημειώνοντας ότι η Συμμαχία θα ζητήσει από την Κομισιόν να συμπεριληφθούν και τα πρακτορεία ειδήσεων στην πρόταση προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Παίρνοντας τον λόγο στο πλαίσιο της συνόδου της ΕΑΝΑ, ο πρόεδρος του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος, επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης αντιγραφής των ειδήσεων των πρακτορείων και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου το εθνικό πρακτορείο παράγει περίπου το 90% της πρωτογενούς ειδησεογραφίας, την οποία οικειοποιούνται παράνομα πάρα πολλοί μη συνδρομητές. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο γίνεται προσπάθεια από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με τη δημιουργία επιγραμμικού συστήματος εντοπισμού της λογοκλοπής.