Σύγκρουση ΗΠΑ-ΠΟΥ με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύγκρουση ΗΠΑ-ΠΟΥ με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη / 7 View / 09/04/2020

Έκκληση σε ενότητα και να σταματήσει η πολιτικοποίηση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άδανομ Γεμπρεγεσούς, έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Οργανισμού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας με περικοπή της χρηματοδότησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που μέχρι πολύ πρόσφατα υποβάθμιζε τους κινδύνους από την πανδημία στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει «το φάρμακο για τον ιό να σκοτώσει την οικονομία», κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τον πλανήτη για τους κινδύνους από τον Covid-19, ότι «τα έκανε θάλασσα», ενεργώντας επί της ουσίας υπέρ της Κίνας, ότι είναι προκατειλημμένος υπέρ της Κίνας, από την οποία προήλθε ο κορονοϊός. Μάλιστα, είπε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κόψει τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ, η οποία συνολικά συνιστά το 15% των εσόδων του οργανισμού.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί οφείλουν να παράγουν έργο και αποτελέσματα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία Τραμπ είτε αποσύρονται είτε απειλούν να αποσυρθούν και από άλλους διεθνείς οργανισμούς ή διεθνείς συνθήκες, ως μέσο πολιτικής πίεσης. Την ίδια ώρα, οι νεκροί και τα κρούσματα της ασθένειας αυξάνονται καθημερινά κατά χιλιάδες στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με επιστήμονες η συντριπτική πλειονότητα των επιμολύνσεων με κορονοϊό συνδέονται με την Ευρώπη και όχι την Ασία, με βάσει τις επιδημιολογικές έρευνες.

Απαντώντας στις κατηγορίες των ΗΠΑ, ο Τέντρος Άδανομ Γεμπρεγεσούς δήλωσε ότι ο ΠΟΥ «είναι κοντά σε όλα τα έθνη και δεν φορά χρωματιστά γυαλιά», ενώ κάλεσε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα να ασκήσουν «ειλικρινή ηγεσία» στον αγώνα κατά της πανδημίας. «Οι πιο ισχυροί πρέπει να δείχνουν τον δρόμο και να να αποφεύγουν να κάνουν πολιτική με τον Covid-19».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα περικόψουν την οικονομική συνεισφορά τους στον Οργανισμό, τον οποίο έσπευσε να υπερασπιστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που σημείωσε ότι αυτή η πανδημία είναι «κάτι χωρίς προηγούμενο», ότι οι χώρες πρέπει να δείξουν ενότητα και «ο τρόπος χειρισμού της πρέπει να είναι ζήτημα που θα εξεταστεί στο μέλλον».

Επίσης, αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι η συνεργασία με την Κίνα ήταν «απολύτως αναγκαία» για να κατανοήσουμε το πώς λειτουργεί ο ιός στα πρώιμα στάδια.

Τη στήριξή του στον ΠΟΥ εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τηλεφώνησε στον Τέντρος Άδανομ Γεμπρεγεσούς για «να του εκφράσει τη στήριξή του στον Οργανισμό, λέγοντας ότι δεν αποδέχεται να δει τον ΠΟΥ να εγκλωβίζεται σε έναν πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.