“Σχέδιο της Ε.Ε. για απευθείας μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία”

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Σχέδιο της Ε.Ε. για απευθείας μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία” / 43 View / 02/12/2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την απευθείας μεταφορά αεροπορικώς ενός περιορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας το Σαββατοκύριακο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στην οποία η Άγκυρα δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μια πρόταση για ένα σχέδιο επανεγκατάστασης ειδικού σκοπού, πριν από την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 28 κρατών μελών της ΕΕ (17η-18η Δεκεμβρίου), όπου θα συζητηθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται αεροπορικώς απευθείας από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα προσφερθούν εθελοντικά να συμμετάσχουν.

«Θα είναι (σ.σ. το σχέδιο) μια συμμαχία προθύμων», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των χωρών που φέρονται να είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν, καθώς και ο αριθμός των προσφύγων που θα μεταφερθούν, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα.

Πηγές: Reuters