Συστάσεις Μέρκελ προς Ερντογάν για σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συστάσεις Μέρκελ προς Ερντογάν για σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία / 23 View / 02/02/2017

Την τήρηση της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας η οποία επισκέφθηκε την Τουρκία για πρώτη φορά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, και επισήμανε στον Τούρκο πρόεδρο την ανησυχία της σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανταποκριτές γερμανικών μέσων ενημέρωσης να λάβουν διαπιστεύσεις από τις τουρκικές αρχές.

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου, έχουν επιδεινωθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, την οποία ακολούθησε κύμα διώξεων, προκαλώντας την ανησυχία χωρών της Ευρώπης.

Η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής στη Γερμανία αλλά και από την αντιπολίτευση στην Τουρκία για αυτό το ταξίδι της, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα, που έχει προγραμματιστεί τον Απρίλιο.

«Υπογράμμισα ότι ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν, τόνισε η ίδια στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η ίδια τόνισε επιπλέον ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα πρέπει να γίνει υπό την επιτήρηση αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», είπε η Α.Μέρκελ αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

«Ακριβώς γι’ αυτό, σ’ αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται», πρόσθεσε. «Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους απέρριψε την κριτική που διατυπώνουν στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του διαχωρισμού των εξουσιών εάν η συνταγματική αναθεώρηση, που ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες του, εγκριθεί.

«Αυτό δεν έχει απολύτως καμία βάση. Υπάρχει νομοθετικό σώμα, υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει η Δικαιοσύνη» δήλωσε ο Ερντογάν. «Δεν τίθεται ζήτημα ότι τερματίζεται ο διαχωρισμός των εξουσιών» επέμεινε ο ίδιος.

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος «το εκτελεστικό σώμα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να εργαστεί γρηγορότερα. Η δικαστική εξουσία θα διατηρήσει την ισχύ της και θα λειτουργεί όπως συνήθως με το νέο σύστημα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες συνομίλισαν συζήτησης επίσης για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Το ζήτημα των προσφύγων είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία όπως επίσης για την ΕΕ και τη Γερμανία» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τους πρόσφυγες στηρίζεται σε «κοινό συμφέρον».

Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ καθώς και με στελέχη της αντιπολίτευσης.