ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαξίμου μετά την αμυντική συμφωνία Β. Μακεδονίας-Τουρκίας

by/ 0 Comments / 1 View / 20/08/2021

Για αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας κάνει λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις και την πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζει πως το Μαξίμου έχει «παγώσει» την κύρωση των συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται στις εσωτερικές αντιφάσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν φέρνει 3 συμφωνίες για κύρωση εδώ και δύο χρόνια, υπό το φόβο του κ. Σαμάρα».

Η αξιωματική αντιπολίτευσης τονίζει επίσης πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «υπονομεύει» οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο αφήνει «διάπλατα ανοιχτό» το πεδίο για την Άγκυρα. Υπογραμμίζει επίσης πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ο λόγος που υπάρχει ήδη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε αναφέρει πως η χώρα μας έχει τη δική της αμυντική συμφωνία με τη Β. Μακεδονία, προσθέτοντας τα εξής: «Η Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία είναι δύο χώρες του ΝΑΤΟ. Παρακολουθούμε και γνωρίζουμε τη συμφωνία. Αν κάτι θα μπορούσε να προσθέσει κανείς είναι πως αποδεικνύεται ότι είναι αφελείς και απλοϊκές εκείνες οι απόψεις που υποστήριζαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελούσε φράκτη εισόδου για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη γειτονική χώρα».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

για την αμυντική Συμφωνία Τουρκίας – Βόρειας Μακεδονίας

Η αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα εξαιτίας των εσωτερικών της αντιφάσεων αντικατοπτρίζεται στην επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, όπως πιστοποιεί η πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία.

Πώς άλλωστε θα μπορούσε να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης που δεν φέρνει 3 συμφωνίες για κύρωση εδώ και δύο χρόνια, υπό το φόβο του κ. Σαμάρα;

Η δήλωση του Κυβερνητικού  Εκπρόσωπου ότι η κυβέρνηση “παρακολουθεί” την αμυντική Συμφωνία Τουρκίας – Βόρειας Μακεδονίας είναι τουλάχιστον ανάξια σχολιασμού, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτό το πεδίο για την Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε δε στην κυβέρνηση ότι ο λόγος που υπάρχει ήδη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ανάληψη της αεράμυνάς της από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και δυτών, εκπαίδευση στην κυβερνοάμυνα και κοινές ασκήσεις των δύο χωρών, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.

Efsyn.gr