Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στη Νότια Γαλλία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στη Νότια Γαλλία / 35 View / 27/07/2017

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη νότια Γαλλία, στο Μπορμ λε Μιμοζά (Βαρ), την ώρα που περισσότερα από 50.000 στρέμματα βλάστησης έχουν μετατραπεί σε στάχτες και νέα μέτωπα ξέσπασαν στο Μπους ντι Ρον.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν , για τρίτη ημέρα, να δίνουν μάχη εναντίον των καταστροφικών πυρκαγιών.

Στο Μπορμ λε Μιμοζά, μια δημοφιλή για τους τουρίστες περιοχή στην Κυανή Ακτή, ο πληθυσμός της οποίας διπλασιάζεται έως και τριπλασιάζεται το καλοκαίρι, «η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα, εξαπλώνεται με αργούς ρυθμούς και το μέτωπο τείνει να διευρύνεται λίγο» εξαιτίας «των αρκετά ισχυρών και σφοδρών ανέμων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής των επιχειρήσεων διάσωσης, Σερζ λα Βιάγ.

Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το Λοντ λε Μορ και κατευθύνεται προς το ακρωτήριο Μπενά έχει ήδη καταστρέψει 13.000 στρέμματα, ενώ 550 πυροσβέστες συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.

«Όλοι οι λόφοι καίγονται έως την θάλασσα» περιέγραψε ο Ζαν Πολ Πουανσάρ, 68 ετών, κάτοικος του Λα Βερερί, μεταξύ του Λοντ λε Μορ και του Μπορμ.

Με τον αριθμό των επισκεπτών κάθε χρόνο να ανέρχεται μεταξύ 8 και 9 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τη Comit? Var Tourisme, η περιοχή αυτή βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών στη Γαλλία, πίσω ακριβώς από το Παρίσι.

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα κέντρο αποθήκευσης τροχόσπιτων, σύμφωνα με τον διοικητή Λα Βιάγ.

Μπροστά στην απειλή, «μεταξύ 10.000 και 12.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους αυτή τη νύχτα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος του Μπορμ λε Μιμοζά, ο Φρανσουά Αριζί. Αν και «όλες οι δημοτικές αίθουσες είναι ανοικτές», «ορισμένοι παρέμειναν στα οχήματά τους» συμπλήρωσε. Άλλοι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στην παραλία.

«Εκκενώσαμε όλα τα κάμπινγκ που βρίσκονται σε επισφαλείς περιοχές. Φορτηγά διέρχονται με τις σειρήνες τους ανοικτές, τηλεφωνήσαμε στους διευθυντές των κάμπινγκ», αφηγήθηκε ο Αριζί.

«Είναι ένας εφιάλτης: μια φωτιά που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα ενώ πνέουν αυτοί οι άνεμοι κι ενώ γνωρίζουμε ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούν να απογειωθούν παρά το πρωί».

«Γύρω στις 23.15 αρχίσαμε να βλέπουμε τις φλόγες και εντός 10 λεπτών, είχαν ήδη φθάσει στην κορυφή» ήταν η μαρτυρία του Κριστιάν Φαμπρ, κατοίκου του Λοντ λε Μορ.